Autoritatile din Romania organizeaza tirguri de joburi pentru romi si le ofera posturi in institutii publice, insa acestea continua sa evacueze fortat romii, fara a le asigura alte locuinte, un aspect criticat in Raportul despre rasism si xenofobie in statele membre UE, pe 2007.

Romania, alaturi de Franta, Irlanda, Ungaria, Suedia si Marea Brtianie, acorda cele mai severe sanctiuni atunci cind o persoana sau o comunitate este discriminata pe criterii etnice. In perioada 2002-2006 au fost inregistrate 252 de plingeri de discriminare etnica si s-au acordat 53 de sanctiuni care variaza intre 114 si 2.285 de euro, se arata in raportul Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene.

Cele mai multe cazuri sanctionate au fost discursurile rasiste la adresa romilor si articolele de presa care contin prejudecati si stereotipuri legate de romi, refuzul accesului in spatiile publice si magazine si publicitatea discriminanta.

In Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia si Romania au fost foarte putine cazuri de discriminare raportate.

In multe state membre UE, grupul cu cea mai mare rata de somaj este cel al romilor. In Romania, in 2002, populatia romilor era cea mai afectata de somaj, iar o analiza neoficiala a datelor din 2006 arata ca, din totalul populatiei rome angajate, doar 34 la suta aveau un venit regulat, comparat cu 71 la suta, in cazul romanilor, si 79 la suta, in cazul maghiarilor. In Bulgaria, sondajele arata ca rata de somaj a romilor in 2006 era de 53,2 la suta, pe cind rata somajului pentru bulgari era de 9,2 la suta.

Potrivit raportului UE, care citeaza mai multe ONG-uri rominesti, in Romania, asa cum prevede Strategia guvernamentala pentru imbunatatirea situatiei romilor, angajatorii publici au inceput sa ofere posturi pentru romi, de pilda acestea sint disponibile in politie, iar experti romi lucreaza acum in administratia locala, in birouri regionale, sanatate si in scoli.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.