Social 31 August 2007 23:28
Nu obosea niciodata, nu se dadea batuta nici atunci cand lacrimi grele ii ardeau obrajii si sufletul. Asa si-o aminteste Ioana Bogdan, cea care a vazut-o crescand in televiziune pe Anda Calugareanu.

Indiferent daca era de muzica sau de teatru, Anca Miranda Calugareanu recita, in fiecare spectacol al sau, Monologul lui Puck din "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare: "Suntem umbre calatoare,/ De-am adus vreo suparare/ Sa ganditi ca ati visat/ Tot ce vi s-a-nfatisat,/ Iara searbada poveste/ Ce in visurile-acestea/ Am istorisit aici,/ A fost vis, veti spune./ Oameni buni,/ Nu ne-osanditi,/ ingaduitori sa fiti,/ Ca vom drege altadat'/ Tot ce-acuma am stricat,/ Iar eu Puck cinstit va spun:/ Daca am scapat acum/ De sudalmi, fluieraturi/ Voi aduce, uite, jur,/ Altceva, mult mai frumos/ si Puck nu e mincinos./ Tuturora, noapte buna,/ Dati-mi toti cate o mana/ si prieteni buni vom fi./ intr-o alta buna zi/ Vom plati cum se cuvine/ Gandul voitor de bine".

INCEPUTUL. Spectacolul carierei Andei a inceput inainte ca ea sa-si serbeze majoratul. "Sa fi avut vreo 16-17 ani cand s-a prezentat la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solista", isi aminteste comicul Mircea Crisan. Concursul fusese organizat de forma: comandantul ansamblului, colonelul Costoli, nu putea sa-si angajeze altfel fata, aspiranta la statutul de vedeta a muzicii. Cand in comisie s-au discutat prestatiile concurentelor si a fost propus numele "pilei", Crisan a protestat, amintindu-le colegilor de "una, Calugareanu, o cantareata care s-a prezentat precum cele profesioniste". si a insistat pana tanara pe jumatate armeanca a primit postul de solista. Tot Crisan este cel care i-a propus numele de scena Anda, pentru a evita cacofonia Anca Calugareanu. Frageda interpreta nu a figurat prea mult timp pe statele de plata ale Armatei, intrucat ansamblul a fost desfiintat in urma unui scandal de natura financiara. Oricum, pe Anda o auzisera deja cei de la Radio.

TRASEU. in anii '60, calitatile ei vocale au ajuns pana la urechile lui Cornel Fugaru, liderul trupei Sincron. La sugestia unui prieten, fiind si in cautarea unei voci feminine, a pus-o pe Anda sa dea o proba de voce. S-a decis pe loc sa o includa in Sincron. Televiziunea si muzica usoara o "adopta" fara intarziere. Desi iubita de public, Anda nu reuseste sa obtina premii importante la Mamaia sau la Cerbul de Aur. Ba chiar se revolta impotriva "manevrelor" de culise puse la cale de compozitorii cu influenta si face dezvaluiri suparatoare intr-un interviu din revista Flacara. in muzica, nu-i ramane decat o cale: folkul.

Fire incapatanata, nu a renuntat la visul de a deveni actrita cu patalama, in ciuda celor noua esecuri la examenul de admitere la Institut. in ultimii ani de viata, a fost chiar si profesoara de actorie. A luat-o de atatea ori de la capat, incat viata ei pare si acum un zbor neintrerupt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.