Social 27 August 2007 01:04
Sociologul Bogdan Voicu spune ca sansele de reusita in viata sunt cu 40% mai mari daca avem studii superioare

Deseori vedem la televizor personaje care se lauda ca au facut bani multi fara a avea prea multa scoala. Datele statistice contrazic astfel de cazuri, considerate exceptii. Majoritatea studentilor si profesorilor spun ca pentru a reusi in viata trebuie sa termini o facultate.
La fel de importante sunt munca, inteligenta, norocul sau relatiile. Sociologul Bogdan Voicu de la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii e de parere ca educatia e cea care ne ajuta sa le gasim pe toate celelalte.

Cat de mult ne ajuta educatia in viata?

Vreau sa va povestesc un experiment pe care il fac in fiecare an, din 2000. La cursuri, ii intreb pe studentii mei: "In ce masura educatia e importanta in Romania? Castiga mai mult cei educati sau mai putin?" Am constatat, in timp, o dinamica a raspunsurilor. La inceput, mi-au spus ca nu conteaza educatia, mai importante fiind relatiile, norocul etc. Ulterior, lucrurile s-au schimbat si au inceput sa spuna ca educatia conteaza la fel de mult. In clipa de fata, suntem undeva in echilibru.

Datele ne spun ca legatura dintre educatie si venituri este extrem de importanta chiar si in Romania, desi noua nu ni s-ar parea asa. La noi este asa cum se intampla in toata Europa. Cu cat ai mai multi ani de scoala, cu atat ai sanse mai mari sa castigi mai mult. Sunt cativa oameni care reusesc sa castige bani, nu conteaza cum, fara a avea prea multa educatie. Acestea sunt exceptii.

Cat de dezvoltat e la noi principiul de "second job"?

Datele spun ca tarile din Europa de Est, in principal Romania si Bulgaria, sunt in top. Tot mai multi oameni au un al doilea loc de munca. Sa nu uitam ca vreo 12-13% din populatie, dupa ce isi termina programul la serviciu, se duc acasa si lucreaza in agricultura ori se ocupa de o alta indeletnicire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.