Social 22 August 2007 02:40
Preturile la gaze vor creste cu 50% in urmatoarea perioada. O data ca urmare a alinierii preturilor la cele din UE, dar si "gratie" investitiilor ce trebuie facute in sistemul de extractie, transport si distributie a gazelor naturale.

Preturile la gaze vor creste cu 50% in urmatoarea perioada. O data ca urmare a alinierii preturilor la cele din UE, dar si "gratie" investitiilor ce trebuie facute in sistemul de extractie, transport si distributie a gazelor naturale.

Alinierea preturilor la gazele naturale furnizate romanilor la cele practicate in Uniunea Europeana este programata pentru 1 ianuarie 2008, asa cum prevad angajamentele internationale ale Romaniei. Insa s-ar putea amana pentru 2010, potrivit lui Iakob Alexa, directorul general al Romgaz. El ne-a declarat ca, desi initial se tratase alinierea tarifelor la gaze naturale incepand cu 2008, acum se poarta discutii pentru prelungirea pana in 2010. Si Darius Mesca, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, preciza saptamana trecuta, cu ocazia unui forum energetic, ca o comisie formata din reprezentanti ai ministerului si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei va elabora o scrisoare catre Comisia Europeana prin care sa se ceara amanarea termenului.

DIFERENTA. Potrivit Eurostat, serviciul de statistica al Uniunii Europene, in Romania, pretul pentru populatie pe giga-joulul de energie obtinuta din gaze naturale este de 9 euro, in vreme ce media Uniunii Europene este de 14,95 euro. Defalcat, pretul de baza in tara noastra este de 7,60 euro, la care se mai adauga 1,45 euro TVA. Media europeana este impartita in 11,68 euro pretul de baza, la care se adauga 2,09 euro TVA si 1,18 euro alte taxe. Diferenta la pretul fara TVA este de 3,92 euro, adica mai mult de jumatate din cei 7,60 euro. Dar, pe langa aceasta, calitatea gazului primit de consumatorii casnici este foarte proasta, statisticile Eurostat aratand ca in Romania se plateste al cincilea cel mai scump gaz din UE, cu 12 unitati PPS pe un singur GJ. Adica un roman trebuie sa arda mai mult gaz ca sa obtina aceeasi cantitate de caldura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.