Social 21 August 2007 01:33
Hasso Plattner a strans peste sase miliarde de dolari din industria IT si este acum al optulea in topul celor mai bogati oameni din Germania.

Localitatea Slimnic de langa Sibiu revendica originile unuia dintre cei mai bogati oameni din Europa si din lume. Hasso Plattner a fondat compania S.A.P, lider pe piata mondiala a programelor de calculator pentru afaceri. Publicatia Forbes a anuntat anul trecut ca Hasso Plattner are o avere de 6,4 miliarde de dolari si este pe locul 119 in topul celor mai mari bogatasi din lume. Desi averea impresionanta pe care a strans-o l-a adus in lumina reflectoarelor, miliardarul german Hasso Plattner nu a elucidat niciodata misterul originilor sale. Intrebat de mai multe ori de ziaristii germani despre copilarie, omul de afaceri a spus doar ca si-a petrecut primii ani din viata la Berlin, iar tatal sau a fost medic. Despre Romania nu a adus vorba niciodata. Cu toate acestea insa, sasii din localitatea sibiana Slimnic sunt siguri ca bogatasul german este unul de-al lor. "Sigur, Hasso nu poate fi din alta familie decat aceasta din Ardeal. Plattnerii pornesc cu totii din Ardeal. Sunt lucruri care nu se pot pune la indoiala, pur si simplu se stiu", sustine Walther Seinder, preotul din localitatea sibiana Slimnic.

Hasso Plattner a fondat compania S.A.P., lider pe piata mondiala a programelor de calculator pentru afaceri. Publicatia Forbes a anuntat anul trecut ca Hasso Plattner are o avere de 6,4 miliarde de dolari si este pe locul 119 in topul celor mai mari bogatasi din lume. Desi averea impresionanta pe care a strans-o l-a adus in lumina reflectoarelor, miliardarul german Hasso Plattner nu a elucidat niciodata misterul originilor sale. Intrebat de mai multe ori de ziaristii germani despre copilarie, omul de afaceri a spus doar ca si-a petrecut primii ani din viata la Berlin, iar tatal sau a fost medic. Despre Romania nu a adus vorba niciodata. Cu toate acestea insa, sasii din localitatea sibiana Slimnic sunt siguri ca bogatasul german este unul de-al lor.

Destinul lui Plattner, urmarit de la Slimnic

Pe parintele Walther Seidner l-am gasit intr-o localitate aflata la 17 kilometri de Sibiu. "Sunt un fel de pasare de moarte. La toamna, dupa ce varsta ma va obliga sa ma retrag din parohie, nimeni nu va mai veni sa slujeasca aici. Au ramas doar 60 de sasi la Slimnic, prea putini." Preotul a absolvit teologia si a invatat zece limbi straine, printre care latina, greaca, ebraica, esperando. In camera de lucru, peretii inalti sunt tapetati de carti vechi, iar in colt este un calculator conectat la internet. Prin intermediul lui, monitorizeaza viata lui Hasso Plattner, despre a carui familie este sigur ca se trage din Slimnic. Parintele Seidner povesteste ca istoria Plattnerilor incepe in secolul al XVIII-lea, cu Michael Schwerdfeger, care a venit din Martinsdorf (Metis) in Slimnic pentru a ocupa, incepand cu 1698, functia de rector. Probabil deranjat de semnificatia numelui pe care il purta - fauritorul de palose/armurier -, a decis sa il schimbe in Plattner, derivat din grecescul Platys. Membrii acestei familii ardelenesti s-au raspandit pretutindeni in lume, iar astazi multi nu mai stiu unul de celalalt.

Hasso, stranepotul unui preot din Slimnic

Preotul Seidner cunoaste foarte multe lucruri despre Johann Plattner, inaintasul sau la biserica evanghelica din Slimnic. Johann a slujit ca preot in sat pana la inceputul secolului trecut. A fost al saselea copil dintr-o familie de tarani cinstiti, iar dupa terminarea scolii in sat a urmat gimnaziul in Sibiu, apoi a studiat filologia si teologia la Universitatea din Viena. Johann a cercetat viata sasilor din Ardeal si a fost dramaturg si ziarist. In 1880, s-a casatorit cu Caroline Helene, fiica unui avocat, care i-a nascut patru baieti. Anul 1886 l-a gasit pe Johann in Sibiu, unde a predat germana, greaca si latina. In timpul sederii la Sibiu, sotia sa a murit. La capatul perioadei de doliu s-a casatorit cu Auguste, fiica episcopului Friedrich Muller, care ii va naste inca patru fii si doua fiice. In 1897 a fost ales preot de catre comunitatea din Slimnic. A murit pe 17 decembrie 1942 in Sibiu, dupa ce a fost nevoit sa paraseasca slujba de preot in 1913 ca urmare a unui reumatism.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.