Social 13 August 2007 23:17
Cercetatorii se lupta pentru momentul in care oamenii vor putea „pluti“ dupa bunul plac. Oamenii de stiinta au gasit o metoda de a face sa leviteze obiecte minuscule, descoperire ce ar putea imbunatati performantele dispozitivelor de zi cu zi.
Intr-un studiu scos parca din paginile unei carti cu Harry Potter, cercetatorii de la Universitatea St. Andrews din Scotia au creat „incredibile efecte de levitatie“, controlind forta naturii care face ca obiectele mici sa se atraga intre ele, informeaza telgraph.co.uk. Profesorii Ulf Leonhardt si dr. Thomas Philbin, de la institutia scotiana, au gasit o modaliatate de a „rasturna“ acest fenomen, cunoscut sub numele de „forta Casimir“, astfel incit sa genereze respingere in loc de atractie. Cei doi au reusit acest lucru plasind intre doua obiecte o lentila special conceputa, dotata cu „refractie negativa“, care abate lumina in directia opusa decit in cazul unei lentile normale. Cercetatorii spera ca noua teorie va veni in ajutorul mecanismelor ce folosesc microtehnologia, precum cel de declansare a airbagurilor autoturismelor, pentru a le face sa opereze mai eficient.

„Forta Casimir este o cauza fundamentala a frecarii in lumea nanotehnologiei, mai ales in cazul unor sisteme microelectromecanice. Asemenea sisteme joaca deja un rol important - de exemplu micile mecanisme care declanseaza airbagurile masinilor sau cele folosite in testele antidoping si analizele chimice“, explica Leonhardt. Forta Casimir, descoperita in 1948 si masurata pentru prima data abia in 1997, este o consecinta a mecanicii cuantice, teoria care descrie comportamentul materiei la nivelul atomilor si subatomilor. O „ciudatenie“ a naturii „naste“, la scale mici, particule din nimic. Efectul Casimir apare de pe urma acestui fenomen si poate uni doua obiecte daca acestea sint foarte apropiate unele de altele. Fenomenul este vizibil mai ales in cazul sopirlelor gecko, capabile sa se lipeasca de orice suprafata cu un singur deget de la picior.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.