Social 7 August 2007 23:13
In perioada 16 august - 23 septembrie, la Muzeul International de Arta Contemporana al Marii Britanii, artistul vizual Matei Bejenaru pune in context artistic viata romanilor din Anglia. Ieseanul relateaza, in exclusivitate pentru Cotidianul, in ce va consta proiectul sau.
Conduce Asociatia Culturala Vector din Iasi, organizeaza Bienala de Arta Contemporana „Periferic“, editeaza revista de arta si cultura in context „Vector“, a initiat un festival de film documentar, „cARTfilm“, dar si proiectul social „cARTier“. Pe linga toate acestea, Matei Bejenaru preda la Universitatea de Arte ieseana. A inceput sa lucreze pentru Iasiul cultural dintr-un scop „sanitar“: sa poata trai mai departe in el. Bejenaru incepe acum sa fie cunoscut insa tot mai mult ca artist, nu doar ca animator cultural. Proiectul sau, „Ghid de calatorie“, a facut deja mii de kilometri prin Europa, iar acum va ajunge sa fie expus la celebrul Tate Modern Museum, unde Bejenaru a fost invitat ca artist rezident in perioada 16 august - 23 septembrie.

In ultimii ani ai devenit cunoscut mai ales ca organizator al Bienalei de Arta Contemporana „Periferic“, ti-ai asumat multe sarcini administrative. Cum ti-a afectat asta cariera artistica?


Faptul ca mi-am asumat munci de organizare tine de o decizie a mea, luata la inceputul anilor '90, de a ramine in Iasi. Iar ca artist nu pot trai in Iasi doar avind o viata biologica. Viata mea profesionala putea sa se desfasoare aici doar in masura in care exista un context artistic in care sa ma afirm. Acum 10-15 ani, orasul nu dadea nici un semn de conectare la formele contemporane artistice, iar eu, precum si alti colegi din generatia mea eram foarte frustrati de acest cadru. Eram niste tineri absolventi ai Facultatii de Arte si trebuia sa luam trenul pina la Bucuresti ca sa vedem niste manifestari ale artei contemporane. In al doilea rind, eu am o dubla formatie: inainte de a face studiile de arta, le-am facut pe cele de inginerie. Iar gindirea organizata m-a ajutat sa dezvolt o institutie care sa coaguleze energiile unor tineri. Probabil ca as fi facut mai multe ca artist daca nu mi-as fi asumat si rolul de manager. Dar, alaturi de colegii mei, am reusit sa construim in 10 ani Asociatia Culturala Vector, care are acum un anumit prestigiu si desfasoara proiecte la un nivel destul de mare de profesionalism.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.