Social 2 August 2007 00:18
Romania se confrunta in prezent cu o criza a fortei de munca, pentru ca romanii fug pe capete sa munceasca in Europa. Chiar daca suntem tara membra UE, in statele comunitare salariile sunt mult mai mari.

Tinerii pregatiti, care au deja un salariu bun, sunt din ce in ce mai tentati sa inceapa o noua viata printre straini. Cei cu studii medii ingroasa randurile muncitorilor romani din Spania si Italia. Toti, in egala masura, aleg sa plece din tara noastra europeana ca sa stranga bani, sa-si construiasca o casa si sa isi ia o masina. In aceste conditii, angajatorii romani se vad nevoiti sa apeleze la serviciile muncitorilor asiatici pentru a acoperi lipsa fortei de munca autohtona. Raportul Global al Dezvoltarii Umane pe 2007 pentru Romania, prezentat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, a scos in evidenta faptul ca lipsa fortei de munca ieftine i-a determinat pe investitorii straini sa ia in considerare varianta reorientarii catre alte piete a fortei de munca, lucru care va afecta serios economia romaneasca.

Romania nu are alta solutie decat sa recurga la importul de forta de munca, pentru a acoperi deficitul existent in prezent pe piata muncii. Angajatorii sunt obligati sa apeleze la serviciile muncitorilor din Asia pentru a suplini lipsa de forta de munca autohtona sau a mainii de lucru ieftine. Aceasta este concluzia Raportului Global al Dezvoltarii Umane pe 2007 pentru Romania, prezentat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Raportul PNUD mai arata ca lipsa fortei de munca ieftine i-a determinat pe investitorii straini sa ia in considerare varianta reorientarii catre alte piete ale fortei de munca, lucru care, conform raportului, va afecta serios economia tarii noastre.

Romania se afla printre primele tari in ceea ce priveste numarul de muncitori aflati in afara granitelor, avand in vedere ca de 12 ani, romanii isi cauta, in numar tot mai mare, bunastarea financiara printre straini. Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, si-a exprimat optimismul in luna aprilie a acestui an, afirmand ca problema lipsei fortei de munca va face ca lumea sa fie mai bine platita si salariile sa fie mai mari. Ministrul a mai spus ca Romania ar fi avut o mare problema daca ar fi fost mii de oameni care sa asedieze cativa operatori economici. Autoritatile romane au inceput sa intre in panica atunci cand au vazut ca angajatorii romani au apelat deja la lucratori straini, provenind in mare parte din Asia. In consecinta, Guvernul de la Bucuresti a inceput demersurile pentru aducerea in tara a romanilor plecati la munca in strainatate. Evident ca masurile adoptate de autoritati s-au dovedit ineficiente, atata timp cat salariile din Romania raman neatractive fata de cele oferite in alte tari comunitare. Documentul avertizeaza ca si sistemul educational romanesc va trebui adaptat la nevoile pietei. La o populatie de circa 21 milioane de persoane, exista 6,6 milioane pensionari si peste doua milioane de romani care muncesc in afara granitelor. Autorii raportului atrag atentia asupra faptului ca Romania va resimti in curand efectele disproportiei dintre numarul redus al populatiei active si numarul din ce in ce mai mare de pensionari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.