Social 1 August 2007 00:01
Directiva 91 din 2002 prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice un program de reabilitare termica, atat pentru cladirile de locuit, cat si pentru cele publice si sa le certifice din punct de vedere termic. Autoritatile romane au formulat o lege cu privire la reabilitarea termica iar obligativitatea acesteia incepe din anul 2009. Practic, casele nu vor mai putea fi vandute, cumparate sau asigurate fara un certificat termic.

Desi aceasta reabilitare termica va trebui realizata repede si din fonduri proprii (pentru ca statul s-a angajat de a subventiona doar 25% din valoarea lucrarii) ea are avantajele ei. Scopul unei izolatii bune este sa se ajunga la o temperatura confortabila prin reducerea consumului de energie pentru racire sau incalzire. Practic faciliteaza incercarea de a ajunge la temperatura la care fiecare se simte bine, depinde de modul nostru de a trai, de varsta, de starea de sanatate, de ocupatie, de zona in care traim si obiceiurile pe care le avem.

Confortul termic din interiorul unei camere unde va trebui sa fie cat mai uniform si la randului lui este dat de calitatea aerului din interior (umiditate, temperatura, concentratie de noxe, viteza de circulatie). In perioada rece este recomandabil sa locuiti in camere la o temperatura de 19-20 grade Celsius cu o umiditate a aerului de aproximativ 50%. Disconfortul apare imediat ce aveti mai mult de 3 grade Celsius diferenta intre temperatura aerului din camera si temperatura suprafetei peretelui. Asta pentru ca apare "efectul peretelui rece" ceea ce va determina miscari ale aerului in camera. Mai mult decat atat, la o umiditate mai mare a aerului poate aparea condens pe portiunile reci ale peretelui, ce poate determina aparitia mucegaiului. Confortul dintr-o incapere este cu atat mai stabil cu cat diferenta dintre temperatura aerului si a suprafetelor elementelor de inchidere este mai mica.

Pentru a avea success in reabilitarile termice vor trebui sa respecte cateva reguli. In primul rand, casa trebuie sa aiba un sistem rezonabil de incalzire iar usile si geamurile trebuie sa aiba grad bun de etanseitate. Conteaza foarte mult ca in camera sa fie introdus aer proaspat printr-o ventilare sistematica, iar factorul cheie este realizarea unei izolari termice eficiente (cu o valaore mica pentru U) a peretilor exteriori.

Costuri piperate

Lucrarile de reabilitare termica implica termoizolarea peretilor exteriori, a terasei, a planseului catre subsol, precum si termoizolarea conductelor de distributie din subsol. O izolare buna la exterior mai inseamna si montarea de geamuri termopan. Pretul reabilitarii unui bloc difera in functie de materialul din care este construit si de spatiile vitrate pe care le are. Potrivit autoritatilor cel mai scump de reabilitat costa blocurile din beton, fiind urmate de cele construite din placi prefabricate. Cel mai ieftin de reabilitat sunt spatiile de locuit din caramida. Potrivit autoritatilor, un metru patrat reabilitat, dintr-un bloc, poate sa ajunga si la 200-300 euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.