Social 31 Iulie 2007 00:35
Timpul de lucru trebuie sa fie intotdeauna bine echilibrat de perioade de repaus, deoarece, in mod contrar, angajatul risca sa nu mai fie eficient la locul de munca. In ultimii ani se vehiculeaza termenul "Work-Life-Balance", care inseamna chiar echilibrul dintre timpul dedicat lucrului si timpul liber.

Pentru realizarea acestui echilibru este necesar sa se ia in calcul nu numai durata de timp liber, ci si felul in care repausul este folosit pentru regenerare. Cand avem nevoie de o pauza, cand ar trebui sa ne luam concediu? Specialistii spun ca semnele care ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne faca sa ne planificam o vacanta sunt greselile superficiale si repetate care arata incapacitatea de concentrare, irascibilitatea, alterari severe de dispozitie, depresie, anxietate, scaderi in greutate, deficiente ale sistemului imunitar, care este primul afectat in situatii de stres. Cel putin doua saptamani de concediu sunt necesare pentru regenerare, in astfel de cazuri.

In situatiile in care activitatea profesionala nu permite o asemenea vacanta - proiecte de lunga durata in derulare, rol-cheie in echipa, angajat care nu poate fi inlocuit, este de dorit ca succesele sa fie motivante, iar aceasta perioada sa nu depaseasca sase luni. Specialistii atentioneaza angajatii si angajatorii sa respecte timpul liber si pe cel dedicat muncii, mai ales ca statisticile arata ca aproape jumatate dintre romani nu si-au luat toate zilele de concediu la care aveau dreptul in 2006, iar in plan european, Romania se afla in grupul tarilor cu cele mai putine zile obligatorii de concediu platit stabilite prin lege.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.