Social 18 Iulie 2007 01:42
Un copil din opt sufera de o boala caracterizata prin neatentie si impulsivitate.
Un studiu realizat de ISRA Center si finantat de compania farmaceutica Eli Lilly sustine ca doua treimi dintre copiii din mediul urban manifesta cel putin una dintre simptomele ADHD-ului, o tulburare caracterizata prin neatentie, hiperactivitate si impulsivitate. Mai mult de jumatate dintre parintii de la oras nu cunosc acest termen, iar 15% dintre cei care au informatii despre ADHD au cel putin un copil diagnosticat cu acest simptom, mai sustine cercetarea comandata de Eli Lilly, companie care comercializeaza Strattera, medicamentul folosit in tratarea acestei tulburari. Invitatii prezenti ieri la conferinta de lansare a studiului, neuropsihiatrul Mircea Tiberiu si psihologul Aurora Liiceanu, au declarat ca problema in Romania este ca aceasta tulburare este subdiagnosticata.

Tiberiu a explicat ca, de cele mai multe ori, parintii interpreteaza simptomele ADHD-ului ca semne ale unui copil vioi si istet, insa problemele incep sa apara la virsta scolara, cind cei mici, desi inteligenti, nu pot acumula anumite cunostinte, precum scrisul, cititul sau socotitul, nu pot fi atenti si nu pot sta intr-un loc. „De regula, parintii ii bat pe acesti copii, dar este o modificare neurobiologica ce ii impiedica sa faca performanta academica. Problema devine si mai importanta in adolescenta, cind apare comportamentul perturbator, respectiv delincventa juvenila sau consumul de droguri“, a explicat profesorul Mircea Tiberiu. Acesta a prezentat si efectele pe termen lung ale nediagnosticarii tulburarii ADHD in copilarie: adultii nu pot avea un loc de munca constant sau relatii sentimentale de durata. In ceea ce priveste tratamentul, medicul a specificat ca este necesara combinarea tratamentului medicamentos cu cel de consiliere psihologica, a familiei si a copilului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.