Cand ne alegem fondul de pensii private obligatorii? Norma a fost elaborata in aplicarea legii numarul 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare. Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), autorizati de catre CSSPP isi vor putea desfasura activitatea de publicitate si marketing dupa cu inceperea perioadei de aderare, se mentioneaza in comunicat.

CSSPP a stabilit aceasta data pentru a veni in sprijinul viitorilor participanti la sistem. S-a considerat ca o perioada mai mare de timp aferenta autorizarii entitatilor de pe piata pensiilor private obligatorii va conduce la un numar mai mare de scheme si fonduri de pensii private si va oferi participantilor posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de fonduri, cu caracteristici diferite (politici investitionale, grad de risc, comisioane si taxe), precum si un numar mai mare de administratori autorizati de catre CSSPP.

Administratorii au posibilitatea sa parcurga toate etapele de autorizare/avizare necesare inceperii activitatii in domeniul pensiilor administrate privat si inscrierii la startul perioadei de aderare, iar prin demararea in acelasi moment a activitatilor de publicitate si marketing, li se ofera conditii si sanse egale pe piata pensiilor private.

Norma mai reglementeaza, printre altele, conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite in vederea dobandirii calitatii de participant la un fond de pensii administrat privat, procedura pentru dobandirea sau incetarea calitatii de participant, actul cadru de aderare, precum si evidenta participantilor la fondul de pensii administrat privat. Actul precizeaza de asemenea limitele de varsta in cazul persoanelor care sunt obligate sa adere, respectiv persoanele de pana la 35 de ani, sau cele care pot alege sa adere la un fond de pensii, respectiv persoanele de pana la 45 de ani.

Persoanele care nu au implinit varsta de 35 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la 31 decembrie 2007 trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat. De asemenea, persoanele care nu au implinit varsta de 45 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la data de 31 decembrie 2007 pot sa adere la un fond de pensii administrat privat.