Social 17 Iulie 2007 23:38
Cele mai interesante filme documentare din ultimele doua decenii, filme de non-fictiune, care au fost premiate la festivaluri internationale, precum si filme selectionate si premiate la Astra Film – festivalul de la Sibiu, sunt prezentate in fiecare zi.

Acestea pot fi vizionate pe tot parcursul anului Capitalei Culturale Europene la Studioul de film ASTRA. Programul de vizionare este de luni pana vineri, de la ora 14.00, in sala de proiectii a Studioului de film Astra din Piata Huet 12.

Saptamana aceasta ruleaza “Mosia noastra”, o poveste din anii '50, cand colectivizarea in China a lasat oamenii fara proprietati. Yang isi aminteste cum unchiul sau a fost declarat exploatator si a fost fortat sa imparta pamantul familiei cu trei familii sarace. Intrusii au locuit pe proprietatea lui Yang dintotdeauna. Filmul ni-l arata pe Yang, acum in varsta, incercand sa recastige proprietatea familiei, in noile circumstante politice si economice din China de azi. Documentarul “Brigada” (17 iulie) a fost filmat in Peninsula Yamal din vestul Siberiei, unde traieste populatia Nenet. De sute de ani, ocupatia lor principala este cresterea renilor. Pe timpul Uniunii Sovietice, crescatorii de reni au fost organizati in brigazi, sistem pe care l-au pastrat si astazi. Autorul a insotit o asemenea brigada, care are in grija sute de mii de reni. An de an, brigada parcurge mii de kilometri. Cea mai agitata perioada este ty ninch, cand se nasc puii, iar pastorii trebuie sa fie atenti ca ei sa tina pasul cu turma. Puii care nu sunt perfect sanatosi sunt imediat sacrificati, pentru a nu incetini inaintarea turmei. Brigada trebuie sa inainteze fara intarziere, pentru ca turma sa poata trece raul inainte de topirea gheturilor. “Obligati sa se casatoreasca” este povestea unui ritual care a devenit ceva obisnuit in Sud-Estul Anatoliei. Potrivit acestei traditii, Berdel, atunci cand un cuplu se casatoreste, fratele miresei si sora mirelui trebuie sa se casatoreasca si ei. Acest documentar este povestea nuntii nedorite a lui Seydo care nu a putut sa se casatoreasca cu femeia iubita din cauza traditiei si a saraciei. Filmul ruleaza maine. Pe 19 iulie va fi prezentat filmul “O zi in Polonia”. Pelicula aduce in memoria spectatorului povestea unei zile obisnuite din viata unor oameni obisnuiti, din Polonia comunista.

Dupa trei ani de cercetari prin materialele de arhiva din perioada comunista, autorul s-a oprit asupra zilei de 27 octombrie 1962, o zi ca oricare alta, fara vreun eveniment iesit din comun. Totusi, fiecare fragment dezvaluie aspecte memorabile despre absurditatile acelor vremuri. Montajul combina filmari de arhiva cu scrisori si documente oficiale. Cei care au trecut prin comunism vor rememora multe din viata lor de atunci. Pentru mai tinerii spectatori, filmul ofera o privire asupra unei perioade pe care nu o cunosc si care a ramas inca neinteleasa multora. Filmul “Viata ca o bobina de film” va rula pe 20 iulie. Bollywood este centrul industriei filmului din Tamil, pe coasta de sud-est a Indiei. Cam o cincime din populatia locala traieste de pe urma industriei cinematografice. Filmul se concentreaza asupra a doua personaje, doua femei ale caror vieti sunt legate intr-un fel sau altul de cinema. Praveena este studenta la academia de film si se pregateste pentru o cariera de operator in industria filmului comercial. Cu toate acestea, aflam ca pasiunea ei se indreapta mai degraba inspre documentar. Celalalt personaj, Suhasini, este o actrita celebra. A jucat in aproape doua sute de filme si a lucrat si ca regizor. Cu o asemenea experienta, comentariile ei despre mecanismul intern al lumii filmului comercial si despre pozitia femeii in aceasta lume dominata de barbati au girul competentei. Inserturi din productiile bollywoodiene dau culoare si substanta reflexiilor celor doua personaje.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.