Social 13 Iulie 2007 23:00
Vineri seara, pe scena Salii Polivalente urca Tori Amos si unul dintre avatarurile pe care si le-a creat pentru ultimul sau disc, „American Doll Posse“.
In scenariul acestui album, cele cinci identitati pe care si le-a creat Tori remixeaza personaje din mitologia greaca. Artemis, Persefona, Atena, Afrodita, respectiv o combinatie androgina Demetra-Dionis, toate puse in scena ca alter ego-uri ale sale.

Piesele care ajung, in varianta finala, pe discurile lui Tori Amos sint, de fapt, laboratoare intregi. In ale caror eprubete se amesteca riguros, stiintific, experiente personale, convingeri, teorii, uneori fragmente de ideologii, referinte si aluzii intertextuale. „Am ales sa-mi port bataliile prin muzica... M-am nascut feminista. Cind aveam cinci ani si bunica mea crestina ma pedepsea, mi-am dat seama ca n-am cum sa reusesc nimic in felul asta. Nu fac altceva decit sa-i scot din sarite pe ceilalti. Asa ca a trebuit sa-mi gasesc un alt mod de a reusi“, spune artista in (auto)biografia sa. Asa se face ca, de la albumul „Little Earthquakes“ pina la „American Doll Posse“, a continuat sa-si transforme muzica, rind pe rind, in „exorcisme“, activisme, epopei, mitologii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.