Social 9 Iulie 2007 23:50
In scurt timp, nanotehnologia va lupta cu emisiile de dioxid de carbon si va reduce facturile la curent.

Nanoparticulele sint deja piatra de capatii pentru obiectele de zi cu zi. De la pantalonii croiti din nanoparticule, pentru a fi rezistenti la pete, la cremele de protectie solara, a caror capacitate de absorbtie este intarita de aceleasi particule minuscule. Nanotehnologia poate creste si eficienta energetica a materialelor traditionale, arata o analiza a publicatiei „The Guardian“.

Exemplele variaza de la becuri cu durata de 60 de ani, mesterite acum la Universitatea din Cambridge, pina la Envirox, un aditiv pentru combustibil folosit de compania britanica Stagecoach in slujba autobuzelor pe care le produce. Si daca oamenii de stiinta de la institutia londoneza Imperial College vor fi incununati de succes, boilerele ce incalzesc apa pe baza de gaz vor fi inlocuite cu unele alimentate cu celule de combustibil. Adica cu dispozitive marunte, de 5 x 5 cm, care transforma energia chimica in energie electrica si, pe deasupra, mai produc si caldura. Pentru ca nu folosesc nici un echipament intermediar in acest proces, ele se dovedesc cu 5 pina la 10% mai eficiente decit sursele de alimentare traditionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.