Festivalul va fi structurat in patru sectiuni: Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si o sectiune dedicata scolilor de film. Spectatorii vor putea intra gratuit la toate proiectiile din cadrul IPIFF, care vor avea loc in fiecare seara, incepand cu ora 21.30, la Palatul Festivalului (Teatrul de Vara - filmele din Competitie si cele din cadrul Galei Filmului Romanesc), Gradina Cinema Albatros (sectiunea Panorama) si un spatiu neconventional - La Fantani - Casino (metrajele).

La fel ca la edita precedenta, festivalul va cuprinde si un training de productie de film, organizat pe intreaga perioada de desfasurare a festivalului, cu sprijinul organizatiei britanice New Producers Alliance (NPA), si sustinut de Anita Lewton. Training-ul reprezinta un curs concis ce urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vanzari, distributie.

Gala Filmului Romanesc va include sase lungmetraje romanesti: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (regia Cristian Mungiu) - marele castigator al Palme D'Or in acest an, "California Dreamin' (nesfarsit)" (regia Cristian Nemescu) - premiul Un Certain Regard la Cannes, "Ingerul necesar" (regia Gheorghe Preda), "Cocosul decapitat" (regia Radu Gabrea) si "Pescuit sportiv" (regia Adrian Sitaru) - prezentat in avanpremiera. Filmul "Restul e tacere" al lui Nae Caranfil nu va mai putea fi proiectat in cadrul evenimentului, asa cum fusese anuntat initial, deoarece a fost selectat la Festivalul de la Locarno.