Social 5 Iulie 2007 00:42
Oamenii de stiinta britanici sustin ca exista viata dincolo de Pamant si sunt hotarati sa o caute in cele mai indepartate unghere ale Universului. Forme de viata extraterestre inteligente exista, aproape sigur, pe planete aflate dupa sistemul solar, sustine o echipa de astronomi englezi.

Cercetatorii sunt convinsi ca primele semne de viata extraterestra primitiva, oferite de microbi si de vegetatie, vor iesi la iveala in zece ani, iar dovezi mai substantiale vor fi gasite de viitoare misiuni spatiale.
Noi posibilitati tehnologice aflate la indemana astronomilor le permit acestora sa monitorizeze planete asemanatoare globului pamantesc, care graviteaza in jurul unor stele aflate la mare distanta, sporind sansele depistarii extraterestrilor. Analizand lumina reflectata, se poate vedea daca una dintre ele gazduieste vegetatie sau o atmosfera prielnica respiratiei.

In 2015, Agentia Spatiala Europeana va lansa misiunea 'Darwin', prin care patru telescoape vor scotoci Universul dupa planete purtatoare de viata. Timp de 500 de ani, acestea vor examina 500 de stele si vor face analize spectrale pentru 50 dintre cele mai promitatoare planete detectate. 'Putem fi destul de siguri ca exista viata dincolo de noi', spune Glenn White, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiectul 'Darwin'.

Pe de alta parte, propria noastra existenta ar putea fi in centrul atentiei unor forme de viata extraterestra aflate in adancimile spatiului cosmic. De cand cu aparitia undelor radio, semnale razlete s-au scurs dinspre Pamant si au calatorit aproape 80 de ani-lumina in spatiu, departe de cele mai apropiate stele. 'Daca exista forme inteligente de viata dincolo de noi, acestea stiu mai mult ca sigur ca noi suntem aici', spune Michael Perryman, astrofizician la Agentia Spatiala Europeana. Cei sapte oameni de stiinta reuniti la Londra si-au exprimat convingerea ca viata exista si in alte parti ale spatiului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.