Romanii cotizeaza din resurse proprii pentru 36% din cheltuielile sistemului sanitar, adica servicii medicale, medicamente, inclusiv mita data medicilor sau asistentilor medicali, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM) publicat ieri, citat de NewsIn. Mai mult decit romanii platesc coreenii, cu 42%, vietnamezii, cu 54%, sau georgienii, cu 76% cheltuiala proprie, in vreme ce irlandezii suporta 14%, iar slovacii doar 12%, se mai arata in documentul BM.

Potrivit raportului, care citeaza date din 2004 pina in 2006 furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cheltuielile suportate din buzunar de catre pacienti reprezinta platile neacoperite de asigurarile sociale de sanatate.

Raportul explica faptul ca plata din buzunarul propriu pentru obtinerea de servicii medicale este, in unele cazuri, politica guvernamentala explicita, in timp ce, in alte state, in general in cele cu sistem de asigurari sociale de sanatate, se promoveaza coplata sau gratuitatea pentru anumite servicii, in special pentru someri, pensionari si persoane cu venituri mici.

Raportul prezinta cazul Marii Britanii, unde, oficial, doar 40% din costul retetelor este suportat de stat, dar, in realitate, doar 12% dintre acestea sint platite integral de pacient din buzunar, deoarece restul pacientilor care primesc retete sint pensionari sau bolnavi cronici care beneficiaza de gratuitati.