Social 28 Iunie 2007 23:56
Definindu-se drept un oras al recordurilor - cel mai inalt turn din lume, cel mai scump hotel - emiratul arab isi cistiga cea mai mare parte din venituri din turism si atrage specialisti pe care ii plateste regeste.

Orice excursie incepe la muzeul Dubaiului, unde sint recreate, cu ajutorul obiectelor originale, conditiile in care traiau locuitorii tinutului cu nu mai mult de 30-40 de ani in urma, inainte de descoperirea petrolului si de explozia dezvoltarii emiratului. Barcile traditionale (abra) mai servesc si acum drept taxiuri pe apa si strabat cu viteza, in toate directiile, asa-numitul Creek (piriu) care traverseaza orasul.

Cei care doresc sa faca o calatorie in timp insa si sa traiasca o experienta cit mai autentica a vietii beduinilor se pot aventura in desert, la una dintre taberele recreate special in acest scop. Un “safari in desert” incepe insa cu “un numar” absolut modern: raliul pe dune, cu masinile de teren. O distractie care nu are, aparent, nimic spectaculos, ofera, in realitate, o doza cu totul originala de adrenalina. Condusul pe nisipul rosu al desertului este foarte dificil, pentru ca risti sa te infunzi in dunele inalte uneori chiar de zeci de metri. Emiratezii imbracati in portul traditional al beduinilor sint maestri ai volanului si stiu sa derapeze pe dune si sa evite rasturnarea masinii exact atunci cind ai senzatia ca te vei da inevitabil peste cap.

Dupa emotiile safariului motorizat, treci la alt tip de transport, mult mai putin periculos: calaritul pe camile, unde risti eventual doar sa fii scuipat, daca enervezi animalul, care are astfel de deprinderi prea putin civilizate. Ori daca nu esti atent, sa fii aruncat de pe cocoasa, intrucit camila, care sta asezata cind te urci in sa, se ridica intii pe picioarele din spate, iar apoi, brusc, si pe cele din fata, catapultindu-te pe spate daca nu te tii bine de minere.

Emiratezii te vor tenta si cu delicatesa locala - laptele de camila, care insa are un gust mult diferit de laptele cu care sintem noi obisnuiti. Usor sarat, el este, in general, prea putin pe placul europenilor. Ajuns in tabara propriu-zisa de beduini, te asteapta numere de dresura de soimi, pe care localnicii o practicau pe vremuri ca mijloc de supravietuire, pentru a-si procura hrana, folosind pasarea la vinatoare. Poti face un tur al taberei pentru a cerceta interiorul unui cort din paie, locuinta din desert a celor care s-au instalat pentru prima oara in aceste locuri - pentru a proba o abaya traditionala (vesmint care acopera corpul din cap pina in picioare) ori pentru a achizitiona obiecte de artizanat. Nelipsita este cafeaua arabeasca, urmata apoi de mincaruri specifice - diferite tipuri de kebab, preparat pe loc, salate specifice locului si dulciuri. O data cu lasarea serii, in atmosfera celor „1001 de nopti” apare dansatoarea din buric, invesmintata in valuri transparente, care da o proba de virtuozitate pe muzica arabeasca traditionala.

Raliurile pe dune - adrenalina in plina arsita

O alta experienta tipica locului poate fi participarea la o cursa de camile, pe stadionul special amenajat de seicul Dubaiului, mare iubitor de curse - atit de camile, cit si de cai pursinge. Cistigatorii primesc de multe ori premii substantiale chiar din mina conducatorului emiratului. Pentru o proba si mai autentica de „culoare locala”, o vizita in localitatea al-Ain, in apropierea Dubaiului, iti da posibilitatea sa pleci acasa chiar cu propriul dromader! La al-Ain este tirgul de camile, unde poti invata secretele negocierii orientale si care sint calitatile care cresc pretul animalelor.

La polul opus elementelor de traditie locala, Dubaiul ofera si cele mai moderne distractii, unele chiar total neasteptate. Asa ar fi posibilitatea de a... schia, pe zapada de cea mai buna calitate, la 50 de grade Celsius! Temperatura de afara, desigur, pentru ca pe pirtia din interiorul Mall-ului Emiratelor este sub zero grade Celsius. Refugiul ideal in zilele toride, care tin din aprilie pina tocmai in noiembrie. Incinta are dotari net superioare celor din Romania, la preturi mult mai mici - teleschi cu banda rulanta, zona speciala pentru bob, alta pentru slalom, un perimetru pentru copii, unde acestia pot exersa cu instructor, toate incluse in pretul de numai 40 de dolari, care iti asigura accesul la toate aceste instalatii pentru o zi intreaga, plus inchirierea echipamentului.

Pentru cei carora nici safariul in desert, nici croaziera cu ambarcatiuni traditionale pe Creek, nici obisnuitul tur de oras nu le satisfac asteptarile, exista si diverse distractii ocazionale, excentrice, ale companiilor care ar face orice pentru a-si promova produsele. Una dintre acestea a fost, de pilda, construirea unui tort de 2 km, in care se ascundeau 5 chei de Mercedes. Masinile (care sint departe de a se numara printre cele mai luxoase automobile din emirat) urmau sa revina mincaciosilor care aveau norocul sa dea peste ele. Gura lumii spune ca au mincat chinezii veniti la munca sau in vizita in Dubai pina s-au stricat la burta! Altadata, o inghetata de patru tone a tronat in sala principala de receptii a hotelului Jumeirah Beach, cu ocazia lansarii marcii respective de catre compania producatoare.

Camilele - alternativa la decapotabilele luxoase de pe autostrazi

Investitorii romani, dar si cei care isi cauta de lucru in Emirate, au gasit in Dubai raiul afacerilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.