Social 27 Iunie 2007 02:29
Galeria Apollo de la parterul Teatrului National Bucuresti este gazda unei expozitii de grup impresionante prin conceptie si organizare.
Artisti romani si italieni (11+11+1) se prezinta publicului in simplitatea si firescul gestului care i-a adus alaturi, gratie initiativei a doua doamne artiste: sculptorita Elena Surdu Stanescu, presedinta Fundatiei care-i poarta numele, si Mariana Papara, care locuieste si creeaza in Italia, la Torino unde conduce Asociatia Artistica Internationala "Aripa". Expozitia face parte dintr-un program amplu al Fundatiei Elena Surdu Stanescu, ce-si propune sa reunesca artisti profesionisti din lumea intreaga, "indiferent de varsta, formatie, scoala, stil sau temperament". "Conceptia expozitionala - spune Elena Surdu - incearca, prin paleta de stiluri si personalitati, sa produca un impact artistic real. Tocmai prezentarea realului in diversitatea lui este preocuparea noastra, pentru ca fiecare lucrare traieste si exprima universul artistului, lumea lui si a noastra". Massimo Alfano, Catalin Raul Anton, Angela Benlupo, Chen Li, Marco Damiano, Mara Diaconu, Laurentiu Dimisca, Enrica Guerra, Iuri Isar, Oana Muresan Isar, Mirto Lupo, Laurentiu Midvichi, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Ileana Oancea, Giorgio Ostili, Mariana Papara, Mariella Pelissero, Enza Prunotto, Mircea Romanescu, Elena Surdu Stanescu, Guido Tomasone, Federico Vietti isi dezvaluie identitatea la Apollo sub "millefiori", pentru a o cita pe Aurelia Mocanu critic de arta. "Epozitia evolueaza sincopat, ca un patchwork tonic sau ca intr-un carusel format din sectiuni de atelier deloc asemanatoare, dar prietene. De aceea - afirma Aurelia Mocanu - mi se pare ca expozitia romano-torineza sta sum semnul topirii sticlei colorate in 'mii de culori>>, aflate in pragul fuziunii." Cum s-a nascut ideea de a reuni artisti din toata lumea, din toate generatiile si cu stilurile diferite?, o intreb pe Elena Surdu Stanescu. "Este un vis mai vechi, si iata, abia acum a prins contur. Mariana Papara, artist si profesor, si-a facut la Torino o galerie si o Asociatie Internationala, "Aripa". In toamna trecuta, am inceput primele expozitii la Torino. Am fost acolo cu doua grupuri de artisti romani - pictori, graficieni, sculptori, artisti decoratori, in total 15. Acum suntem 25, impreuna cu italienii. Cred ca este un castig pentru publicul si amatorul de arta din Romania, anume de a-si imbogati patrimoniul personal (si) cu lucrari ale artistilor italieni." Elena Surdu Stanescu marturiseste ca a fost atrasa de ideea acestui proiect din nevoia de comunicare. "Mi se pare foarte important ca oamenii si, mai ales artistii sa comunice, sa schimbe pareri, iar arta unui popor nu poate fi cunoscuta numai cu o floare. Trebuie sa fie un camp de flori care sa circule in lume. Iar noi, aici in tara, avem acest camp de flori."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.