Social 27 Iunie 2007 01:39
Totalul sumelor destinate „imbunarii" profesorilor care supravegheaza desfasurarea examenelor ajunge la zeci de milioane de lei vechi pentru o singura clasa

Strangerea unor sume de bani pentru profesori este o operatiune interzisa prin lege in orice institutie de invatamant. Cu toate acestea, an de an, in virtutea unor mentalitati mai vechi sau mai noi, parintii absolventilor de clasa a XII-a se simt datori sa adune sume importante in semn de recunostinta fata de profesori si diriginti. Iar unii dintre profesori se simt datori sa accepte.

Din informatiile noastre, la unele licee de top din Bucuresti, pentru bacalaureatul de anul acesta, contributia financiara pe cap de absolvent a sarit de un milion de lei vechi. Elevii si parintii acestora prefera sa astepte sfarsitul bacalaureatului pentru a deschide acest subiect. "Am dat cam un milion si jumatate, dar prefer sa vorbesc despre asta dupa ce trec bacalaureatul", ne-a marturisit absolventa unui liceu din Capitala. Oficial, este interzisa strangerea oricaror sume de bani de catre cadrele didactice. Neoficial, parintii absolventilor de clasa a XII-a au contribuit cu sume consistente pentru "ca elevii sa stea linistiti in asteptarea rezultatelor de la bacalaureat".

Directorii neaga cu vehementa

Surse din Ministerul Educatiei ne-au confirmat faptul ca exista informatii potrivit carora in trei licee bune din Capitala s-au strans "fonduri de protocol", insa cuantumul acestora nu a fost dezvaluit. Contactati de ziarul "Adevarul", directorii scolilor au negat cu vehementa aceste informatii, sustinand ca in liceele respective nu se practica acest sistem. "scoala nu s-a implicat in asa ceva, iar suma care se vehiculeaza este una colosala, chiar distractiva. Poate vorbiti despre suma data pentru balul de absolvire. La bacalaureat, noi am asigurat profesorilor apa, suc si niste cafele, insa din sponsorizari sau din alte surse ale scolii. Elevii nu au dat niciun ban pentru asta", ne-a spus unul din directorii institutiilor de invatamant vizate. Directorul unei alte scoli, tot din Bucuresti, s-a aratat la randul lui indignat de astfel de afirmatii. "Aceste informatii sunt rau-voitoare si nu le putem accepta", ne-a declarat el, adaugand ca este exclus sa se intample ceva la bacalaureat deoarece "au fost semnate procese-verbale cu dirigintii in acest sens".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.