Social 26 Iunie 2007 01:34
Compromisurile in constructii si lipsa reglementarilor legale fac ca multe dintre spatiile de birouri sa sufere de lipsa luminii naturale.

Prea putina sau chiar prea multa lumina la locul de munca genereaza boala profesionala numita astenopie acomodativa sau oboseala oculara, avertizeaza medicii. Dan Boariu, medic in medicina muncii la Spitalul Universitar, spune ca boala se manifesta prin vedere din ce in ce mai slaba, dureri de cap, ameteli si agravarea unor afectiuni oculare mai vechi. „In plus, iluminatul necorespunzator reduce eficienta muncii, pentru ca duce la tulburari de concentrare. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitie ochelari antireflexie, pentru a diminua efectele monitorului, si lampi de birou acolo unde lumina nu e suficienta“, spune Boariu.Monica Matorni, cercetator stiintific la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii (INCDPM), la Colectivul Iluminat, spune ca standardul privind iluminatul la locul de munca prevede un nivel minim de lumina, atit naturala, cit si artificiala, de 200 de lucsi, pentru un program de lucru de opt ore la birou. „Exista si un standard de iluminat natural, care este de minimum 140 de lucsi, iar lumina naturala trebuie sa vina din lateral“, explica Matorni. Aceasta spune ca, „oricum, aceste standarde nu se verifica decit daca ii trage Inspectia Muncii de mineca“.

Norma privind iluminarea la locul de munca a disparut din noua Lege a sanatatii si securitatii la locul de munca, desi ea fusese prezenta in legislatia romaneasca de mai bine de 30 de ani, pentru ca UE nu avea o astfel de reglementare. „S-a constatat ca e mai util sa aplicam o mentalitate europeana, in care se solicita angajatorului respectarea cerintelor minime, fara sa mai existe si o modalitate clara de a face asta. E o lege liberala, adica se lasa la latitudinea angajatorului sa respecte o serie de norme care existau inainte si care acum au ramas standarde, adica recomandari“, explica Mihai Costescu, directorul INCDPM. Acesta spune ca unele cerinte au ramas neacoperite de directivele europene transpuse in noua lege, printre care si cele referitoare la iluminat sau laser. Costescu spune ca, desi legea e europeana, mentalitatea angajatorilor romani nu e la fel de europeana in ceea ce priveste grija pentru personal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.