Dupa ce anul trecut s-a situat pe locul 114 in clasamentul international, Bucurestiul ocupa in prezent pozitia 78 in topul celor mai scumpe orase din lume. Potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Mercer Human resource Consulting, capitala Romaniei a urcat in clasament 36 de pozitii fata de anul 2006.

Specialistii spun ca variatiile valutare au reprezentat principalul factor care a determinat modificari multiple in structura topului international, care cuprinde 143 de orase din toate regiunile.

Pentru al doilea an consecutiv, Moscova ramane cel mai scump oras, capitala rusa fiind urmata de Londra, care a urcat trei pozitii fata de anul trecut. Pentru realizarea studiului, analistii au comparat costurile a peste 200 de articole sau servicii in fiecare oras analizat, precum cheltuielile cu chiria, transportul, alimentatia, imbracamintea, bunurile de uz casnic si divertismentul.

Astfel, pentru a cumpara un hamburger, un consumator trebuie sa plateasca cel mai ridicat pret in Copenhaga, la polul opus situandu-se Beijingul. In acest timp, la Moscova se serveste cea mai scumpa cafea, in timp ce cea mai ieftina poate fi savurata la Buenos Aires.

Potrivit Mediafax, chiriasii din Tokyo platesc cel mai mare tarif lunar pentru un apartament nemobilat cu doua dormitoare, in timp ce pretul perceput in Johannesburg este de patru ori mai mic.

Pe locul al treilea in clasament s-a aflat Seul, urmat de Tokyo si Hong Kong. Cele trei orase asiatice au coborat o pozitie fata de anul 2006. Locul sase a fost ocupat de Copenhaga, in urcare cu doua pozitii, urmata de Geneva, care si-a mentinut locul de anul trecut. Osaka a coborat doua pozitii, pe locul opt, iar Zurich si Oslo au ramas la finele clasamentului primelor 10 orase in functie de costurile vietii. Pe ultimul loc se plaseaza capitala statului Paraguay, Asuncion, pentru al cincilea an consecutiv. Capitala bulgara, Sofia, este cel mai ieftin oras din Europa, ocupand locul 108 in clasamentul mondial, in urcare cu trei pozitii fata de anul 2006.

Aprecierea euro, decisiva

"Aprecierea rublei fata de dolarul american, impreuna cu costurile tot mai ridicate pentru locuinta si alimentatie, sunt factori care au determinat avansul costurilor pentru expatriatii din Moscova", a declarat managerul departamentului de cercetare si asociat la Mercer, Yvonne Traber. In ceea ce priveste Londra, costurile ridicate pentru inchirierea proprietatilor, corelate cu aprecierea lirei sterline fata de dolarul american, sunt factori care au dus la avansul orasului pana pe locul doi in top, a mai explicat Traber.

Aprecierea euro a determinat avansul mai multor orase europene in clasamentul international din acest an. "Au avut loc niste modificari semnificative in clasament fata de anul trecut, care se datoreaza in primul rand fluctuatiilor cursului valutar, in special deprecierii dolarului american si aprecierii euro", a declarat Rebecca Powers, senior consultant la Mercer.

Studiul, preluat de Reuters, are rolul de a ajuta companiile multinationale sa ia decizii legate de salariile platite expatriatilor. "Pe masura ce companiile trimit tot mai multi angajati in strainatate, modificarile costurilor vietii trebuie urmarite atent, pentru a garanta pachete de compensatii corecte si competitive", a mai spus Powers.

Americanii coboara

In clasamentul din acest an, New York a coborat cinci pozitii, pe locul al cincisprezecelea, fiind cel mai scump oras din America de Nord, urmat de Los Angeles, in scadere cu 13 pozitii, pe locul 42. De asemenea, Miami si San Francisco au inregistrat coborari semnificative, pe pozitiile 51 si 54. "Modificarile reflecta reversul situatiei de anul trecut, cand majoritatea oraselor americane au urcat in clasament, ca urmare a aprecierii dolarului", a mai spus Powers. In Asia, Singapore a urcat trei pozitii, pe locul 14, iar Mumbai 16 pozitii, pe locul 52, evolutie determinata de cresterea pretului proprietatilor. Tel Aviv este cel mai scump oras din Orientul Mijlociu, situat pe locul 17 in clasament, in timp ce Dubai se afla pe pozitia 34. Dubai a coborat noua pozitii in clasament, ca urmare a sistemului prin care moneda nationala este fixata la dolar. Cel mai scump oras din America Latina este in continuare Sao Paolo, pe locul 62, urmat de Rio de Janeiro, pe locul 64.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.