Un nou medicament antifumat a fost lansat in Romnia si simultan in Europa, de Ziua Mondiala impotriva acestui viciu, in timp ce ministrul Sanatatii anunta, la Bruxelles, sustinerea privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, urmind ca expertii UE sa ia o decizie in acest sens.

Produsul Champix (tartrat de vareniclina), descoperit si dezvoltat de compania Pfizer, este un tratament nou si unic care a fost conceput special pentru cei care au decis sa renunte la fumat.

Pentru ca cei mai multi fumatori continua sa fumeze din cauza dependentei de nicotina, produsul actioneaza prin diminuarea dorintei de a fuma si prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, daca o persoana fumeaza o tigara in perioada tratamentului, medicamentul scade satisfactia data de fumat, a declarat, ieri, Radul Vasilescu, director medical Pfizer. Medicamentul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani care fumeaza, este disponibil in farmaciile din toata tara si poate fi eliberat pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

Tratamentul dureaza 12 saptamini

Schema de tratament dureaza 12 saptamini. Doza zilnica este de doua pastile pe zi si costa aproximativ 11 lei pe zi. Pacientii sint incurajati sa renunte total la fumat din primele zile ale tratamentului. Chiar daca o parte a pacientilor continua sa mai fumeze si dupa inceperea acestuia, este de asteptat ca in una-doua saptamini de la inceperea tratamentului sa renunte total la fumat.

Specialistii mai recomanda celor care sint hotariti sa renunte la fumat ca pe durata tratamentului sa incerce sa evite acele actiuni asociate frecvent fumatului, care au la baza obiceiuri de consum (cafea, alcool, etc). Din punct de vedere al procentului de fumatori, Romania este astazi in topul tarilor din Uniunea Europeana, cu o pondere a fumatorilor peste media europeana. Este pentru prima data cind lansarea unui asemenea tratament are loc simultan in Romania si in celelalte state europene.

Dupa 48 de ore de la ultima tigara, nicotina dispare din organism

Statisticile arata ca in Romania peste 30 la suta din populatia activa (44 la suta barbati si 17,5 la suta femei) fumeaza. Fumatul omoara peste 33.000 de romani in fiecare an, 70 la suta din acestia avind intre 35 si 69 de ani. Principalele cauze de deces la fumatorii din Romania sint bolile cardiovasculare (50 la suta), cancerul (40 la suta) si bolile respiratorii. Fiecare dintre cei care mor prematur in Romania din cauza bolilor asociate fumatului ar mai fi avut de trait in medie 21 de ani. In Europa, aproximativ 1.2 milioane de oameni mor in fiecare an, din cauza bolilor generate de fumat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca incarcatura financiara generata de fumat va fi in anul 2010 de aproximativ 130 miliarde de euro. Contrar perceptiei generale de pina acum legata de faptul ca fumatul reprezinta o parte a stilului de viata si o alegere personala, studiile recente demonstreaza ca dependenta de nicotina este asemanatoare cu cea de droguri. Nicotina actioneaza asupra unui anumit receptor nicotinic din creier, care are ca efect eliberarea de dopamina, asociata cu satisfactia data de fumat. Vareniclina actioneaza asupra aceluiasi receptor, blocind actiunea nicotinei asupra receptorului si avind ca rezultat diminuarea dorintei de a fuma.

Potrivit specialistilor, beneficiile renuntarii la fumat se vad intr-un timp foarte scurt. Astfel, dupa 20 de minute de la ultima tigara tensiunea, ritmul cardiac si circulatia periferica pot avea valori mai bune. Dupa 12 ore nivelul monoxidului de carbon este apropiat de valoarea pe care o au nefumatorii, iar dupa 48 de ore nicotina este eliminata din organism. Dupa trei luni se poate observa o mai buna functionare a aparatului cardio-vascular si a plaminilor. Dupa un an riscul de a face infarct scade la jumatate, dupa zece ani se reduce la jumatate riscul de a face cancer pulmonar, iar dupa 15 ani riscul de a face infarct sau accidente vasculare este similar cu al nefumatorilor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.