De ce nu avem un Nobel pentru Literatura? Ce scriitor roman l-ar putea cistiga astazi? Cotidianul va propune citeva raspunsuri si va invita la vot pe COTIDIANUL.ro si la BookFest.

Nobelul literar provoaca discutii aprinse in fiecare an pe scena culturala romaneasca. Complexul absentei unei asemenea distinctii de pe blazonul patriotic autohton se consuma atit in cadrul restrins al elitelor, cit si in cel mult mai generos al maselor. Anul acesta, inainte de sosirea momentului critic al controversei Nobelului, Cotidianul propune o dezbatere in planul actualitatii: nu despre scriitorii romani care ar fi meritat un Nobel si nu l-au primit, ci despre aceia care l-ar merita si l-ar putea cistiga astazi.

Pe linga informatiile pe care cititorii nostri le vor putea descoperi in paginile ziarului, in perioada Tirgului de carte BookFest, scriitorii vor fi supusi unui test de popularitate in rindul cititorilor, care isi vor putea exprima optiunea pentru posibila nominalizare a anumitor autori, putind propune, totodata, si alte nume. De asemenea, Cotidianul lanseaza cititorilor sai invitatia de a asista si de a participa la dezbaterile care se vor organiza la standul propriu de la BookFest, in care vor fi implicati cunoscuti critici si personalitati literare, printre care Matei Calinescu, Carmen Musat, Dan C. Mihailescu si Paul Cernat.

Anul trecut, in timpul vizitei sale in Romania, Kjell Espmark, fostul presedinte al Comisiei Nobel pentru Literatura, declara ca, daca romanii si-ar fi dorit cu adevarat un scriitor cu Nobel, ar fi incercat sa trimita nominalizari la Stockholm. Desigur, vorbim despre prima jumatate a secolului, singura perioada despre care Espmark avea voie sa faca dezvaluiri, conform regulamentului Academiei Suedeze.

Insa Cotidianul va propune sa mutam discutia de la lipsa Nobelului literar romanesc la cine l-ar putea primi azi. Specialistii ne-au oferit citeva propuneri, din rindul carora nu lipsesc surprizele.

Mircea Cartarescu, ales aproape in unanimitate de criticii literari contactati de noi. De ce? Pentru ca e bun si din ce in ce mai tradus si mai cunoscut in strainatate. Categoric in optiunea sa pentru Cartarescu este Marius Chivu, care considera ca raportul dintre valoarea scriitorului, traducerile din strainatate si notorietatea lui din tara si din afara este "imbatabil in comparatie cu orice alt scriitor roman". Deopotriva "poet si prozator de mare calibru", dupa cum il descrie Ion Bogdan Lefter, Cartarescu este ales si de Mircea Mihaies, datorita faptului ca a devenit un nume care "circula intens exact in zonele unde se stabilesc candidatii seriosi".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.