Persoanele care sufera de afectiuni deosebit de grave, ce nu pot fi tratate in tara, sunt trimise la tratament in strainatate. Cheltuielile pentru drum, cazare si control medical, iar unde este cazul pentru interventii chirurgicale, sunt acoperite din bugetul de stat alocat Ministerului Sanatatii si din Fondul national de solidaritate, administrat de Ministerul Muncii.

Trimiterea la tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii numai pentru bolnavii inscrisi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale in Romania, respectiv asistenta medicala primara, de specialitate, si care au fost spitalizati in unitati sanitare care ofera servicii de inalta calitate profesionala si tehnica, dar a caror sanatate nu a fost restabilita. Daca acest criteriu este indeplinit, atunci, persoanele interesate trebuie sa parcurga mai multe etape:

- inregistrarea unei cereri insotita de documentele medicale (copie de pe fisa pacientului, bilet de iesire din spital, analize etc.) la Directia de sanatate publica in a carei raza teritoriala domiciliaza;

- efectuarea investigatiei de catre Centrul universitar la care este arondata Directia de sanatate publica, in vederea intocmirii documentatiei medicale necesare;

- transmiterea documentatiei Directiei generale de asistenta medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, in vederea examinarii ei;

- verificarea documentatiei medicale a bolnavului de catre comisia din cadrul Ministerului Sanatatii, pentru aprobarea trimiterii in strainatate.

In situatia in care Ministerul Sanatatii nu poate finanta integral tratamentul in strainatate, Ministerul Muncii il va cofinanta.

Anul trecut au fost rezolvate 82 de cazuri. Dintre acestea 15 au reprezentat transplanturi (transplant de maduva, malformatii cardiace la nou-nascuti, malformatii cerebrale-arteriovenoase). tarile in care s-au efectuat interventiile au fost Austria, Germania si Italia. Pentru 2007, Ministerul Sanatatii are un buget de 42 de miliarde lei vechi. Cu acesti bani se estimaza rezolvarea a 90 de cazuri. Pe listele de asteptare sunt, in prezent, 20 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.