Din turnul babel de natii pe care le consulta chirurgul Ioan Dunca la clinica oficiala a Comunitatii Europene la Bruxelles, romanii sint cei mai cuminti.

Ca sa se dovedeasca buni europeni, trateaza cu respect de neamt orice regula, dar fereasca Domnul sa-i jignesti cerindu-le sa se scuture de traditia plicului romanesc impins in buzunarul doctorului.

Pacientul roman e in stare sa nu se mai faca bine, de grija faptului ca, daca medicul nu a vrut sa-l onoreze luindu-i si plicul sub observatie, inseamna ca operatia lui nu a reusit. "Dupa ce reusesc sa-l conving ca succesul operatiei lui nu are nici o legatura cu plicul, apare alta problema. Nu vreau sa iau plicul pentru ca nu-l consider un bun pacient!", povesteste dr. Dunca.

Altfel, cum ajung in Uniunea Europeana, romanii se adapteaza excelent la codul bunelor maniere in vigoare. Un mimetism care le asigura supravietuirea in lumea creatorilor UE. "Romanii se simt balcanici si vor sa scape de asta. Cei care aici in Romania vin peste doua zile la intilnire, in Occident se schimba, sint corecti si politicosi. Si foarte ascultatori!", ride doctorul Dunca. Mai bine putrezesc de vii decit sa faca ceva in afara regulilor. "I-am zis, de exemplu, unui pacient sa nu-si miste mina doua saptamini. Doua saptamini nu s-a spalat si nici nu si-a miscat mina deloc, aproape s-a anchilozat!", s-a trezit cu el imputit si intepenit dr. Dunca.

Ierarhizarea durerilor in UE Nu numai cu plicul, ce le pare pacientilor sai romani o indicatie terapeutica obligatorie, trebuie sa fie atent dr. Dunca, ci si cu durerea, care nu are cote fixe in toata Uninea Europeana. Ce face ginta latina sa strige, provoaca doar un rictus in Tarile de Jos sau lumea anglo-saxona. "Evolutia post-operatorie depinde si de pacient. Felul in care raspunzi la durere depinde de natia careia ii apartii. Un italian sau un spaniol o sa inceapa sa se plinga imediat ce incepi sa-i faci ceva, grecii chiar cind n-ai apucat inca sa le faci nimic! Pe o scara de la 1 la 10, aceeasi durere pe care latinii o catalogheaza de nota 7, un belgian sau un neamt i-ar da doar un 3! Romanii, mai invatati cu necazurile, string din dinti mai mult si-i dau sa zicem un 5!", ierarhizeaza dr. Dunca durerile integrate in UE. Si ingrijorarea familiei unui operat suporta clasificari in care diferenta o face punctul cardinal din care provine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.