Proprietarii de apartamente au marit chiriile dupa ce preturile locuintelor din blocurile vechi au crescut spectaculos.
Oferta redusa de locuinte spre inchiriere a determinat o crestere a preturilor practicate pe acest segment al pietei imobiliare. "Piata inchirierilor este foarte mica. Statisticile arata ca 92% dintre romani sint proprietarii locuintelor in care stau, astfel ca ramine un stoc de inchiriere de cel mult 8%", spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acest lucru se vede in preturi, mai ales ca cei care cumpara locuinte pentru a le inchiria doresc sa le amortizeze intr-un interval de timp egal cu cel valabil pentru perioada in care preturile apartamentelor era mai mic. Cea mai mare crestere, procentual vorbind, se inregistreaza in cazul garsonierelor, cel mai vinat produs pe aceasta piata.

250 de euro este in prezent chiria pentru o garsoniera situata intr-un cartier bucurestean. "O garsoniera mobilata sumar se poate inchiria cu 200-250 de euro lunar. Aceeasi garsoniera se inchiria acum un an cu un pret mediu de 150-200 de euro. Este o crestere de 20-25% pe acest segment", spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare. Acesta spune ca in cazul in care este complet mobilata si utilata, chiria pentru o astfel de locuinta poate ajunge la 300 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere procentul se mentine. In prezent, se practica un pret mediu de 300-350 de euro lunar pentru un apartament confort I, mobilat. In urma cu un an chiria era de 250-300 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.