Dan Petre Popa: "Romanii incep sa-si redescopere trecutul''

Se implinesc doi ani de cand bucurestenii iubitori de carte se declara norocosi ca le-au iesit in cale anticariatele volante din centrul urbei.

Asociatia "Cartea veche a buchinistilor de la Universitate" ofera o mare diversitate de titluri, pe domenii distincte - literatura romana, clasica si contemporana, literatura universala, istorie, medicina, sociologie, psihologie, estetica, muzica, arte plastice, arhitectura, etc. Dan Petre Popa, secretarul Asociatiei "Cartea veche...", este de parere ca asistam la un reviriment al interesului pentru lectura. "Lumea incepe sa citeasca", spune Dan Popa.

"In plan general, romanii incep sa-si redescopere trecutul. E un proces pe cat de insesizabil, pe atat de motivat. In primul rand, presiunea telenovelelor, a programelor facile de divertisment care au devenit, prin produsele lor, un fel de guma de mestecat... pentru ochi ii determina sa revina la carte. Atunci oamenii inchidtelevizoru, deschid un post de radio care transmite muzica buna, iau o carte si se apuca de citit. Poporul roman are nevoie de o continuitate in planul ideilor. Pentru acest lucru trebuie sa reia legaturile intrerupte in mod brutal. In momentul in care se vor reconecta la trecutul lor, romanii vor vota altfel, vor vota persoane care sa-i reprezinte si nicidecum tot felul de... scamatori.

Asa ca, nu este greu de observat, cartea devine o oaza; o promisiune pentru pentru o viata demna, cinstita, indestulata, asa cum ne-o dorim cu totii", conchide Dan Petre Popa, jurnalist, un pasionat al istoriei si un foarte atent observator al miscarilor petrecute, in ultimii ani, in planul cultural, social, politic, economic; al caderilor dezastruoase - lasate in largul lor - si pe care timpul pare sa nu le ierte.
Iata cum se explica revenirea oamenilor in imperiul cartii - indiferent de varsta si de categorie sociala - de la elevii de la gimnaziu sau liceu, la studenti, profesori, pensionari. Iar anticariatul, cu acte in regula, "Cartea veche a buchinistilor de la Universitate" a devenit o prezenta necesara.

Un spatiu care si-a dobandit renumele, confirmandu-si nu numai utilitatea comertului pe care-l practica, ci si rolul aparte de "pazitor" al imaginii pe care o merita Universitatea. De doi ani de cand functioneaza aici, s-a terminat cu fauna pestrita care macula, la propriu si la figurat, cel mai mare centru universitar din tara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.