Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a transformat tara noastra dintr-una de tranzit pentru migratie intr-una cu destinatie pentru migranti. Tot mai multi cetateni straini se casatoresc cu romance pentru a reusi in planul lor de a intra in Europa.
Toate acestea rezulta dintr-o sinteza intocmita de Ministerul Internelor si Reformei Administrative pe anul 2006. Daca situatia se va mentine pe acelasi trend crescent, vom ajunge ca in anul 2015, in Romania sa se stabilizeze, intrand pe piata muncii, aproximativ 300.000 de cetateni straini. Principalele tari furnizoare de migranti care raman pe teritoriul Romaniei pentru diferite scopuri sunt, in continuare, Moldova, Turcia si China. Ultimele doua state se situeaza si in topul tarilor ai caror cetateni desfasoara activitati comerciale in tara noastra.

Daca in anii trecuti Romania era folosita pentru tranzit si era cunoscuta ca o tara cu potential migrator, odata cu intrarea in Uniunea Europeana tot mai multi cetateni straini aleg sa ramana aici. Am putea spune ca s-a intors roata. Astfel, conform statisticilor intocmite de angajatii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) rezulta ca in anul 2006 a crescut numarul cetatenilor straini cu sedere inregistrata cu 27 la suta. Principalele motive pentru cereri de viza ale cetatenilor straini in anul 2006, au fost in scop de vizita (locul I), afaceri (locul II) si turism (locul III), in ansamblu, inregistrandu-se cresteri importante in ceea ce priveste numarul cererilor de viza de scurta sedere (in special, din partea cetatenilor straini proveniti din tari cu tendinta de migrare) si de lunga sedere in tara noastra.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.