Instrumentele specialistilor de evaluare a aptitudinilor si a motivatiilor tinerilor, comune deja in liceele si universitatile din afara, ar putea sa devina un criteriu de performanta pentru institutiile de invatamint romanesti.

Tinerii aflati in pragul unor alegeri care le decid viitorul din punct de vedere carieristic au nevoie de consiliere profesionala si de teste prin care sa isi dea seama ce aptitudini au si ce domeniu sau job ii poate motiva pe termen lung. Aceasta este atit parerea specialistilor din resurse umane, cit si a celor implicati in procesul educational, din mediul guvernamental si neguvernamental.

In timp ce HR-ii au adus in Romania instrumente de evaluare care sint integrate de multi ani in sistemul de invatamint strain, la noi, institutiile care au centre de consiliere practica teste diferite de cele din piata. Oficialii Ministerului Educatiei spun insa ca exista intentia ca atentia universitatilor pentru cariera studentilor sa devina unul dintre criteriile de performanta pe baza carora se vor da banii.

Consilierul, inaintea testelor

Ciprian Ciucu, PR&Marketing Manager la FDSC - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - si fost PR Manager la Centrul Educatia 2000+, spune ca "testele ocupationale sau macar niste instrumente standardizate care sa contribuie la orientarea in cariera, in functie de abilitati, aptitudini si talent, sint foarte bine venite in oricare dintre momentele de alegere, fie ca acestea intervin in invatamintul preuniversitar sau in cel universitar". Insa Ciucu subliniaza ca rolul cel mai important il joaca consilierii specializati din unitatile de invatamint, "care ar trebui sa observe evolutia elevilor pe perioade mai lungi, pentru a-i putea orienta cit mai bine in cariera si in viata". Acesta adauga ca instrumentele folosite de acestia, acolo unde exista, "nu sint intotdeauna aceleasi cu cele aplicate de firmele de recrutare si plasare. Aceste firme au instrumente eficiente si vin sa compenseze lipsa acestui serviciu, pe bani (mai ales in zona invatamintului universitar)".

MAPP pentru elevi si studenti

Unul dintre aceste teste, care sint deja prezente in liceele si universitatile din SUA, a fost adus in martie in Romania de compania Hart Human Resource Consulting. Motivational Appraisal of Personal Potential (MAPP) este o baterie de teste initiata in urma cu 40 de ani in SUA, sub forma unui ghid de evaluare online a motivatiilor pentru munca, la finalul careia se pot identifica domeniile si joburile cele mai potrivite cu aceste motivatii personale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.