Peste 3.000 de cadre sanitare, dintre care 1.900 de medici, au cerut in acest an adeverinte pentru a putea lucra in strainatate

De la Spitalul Colentina din Bucuresti pleaca in fiecare luna cinci asistente medicale pentru a munci in tari din UE, iar alte 15 au plecat de la inceputul acestui an din Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. Iasiul a ramas si el fara 116 medici, din cei 3.100 pe care-i avea. Cele mai multe "halate albe" se indreapta spre Italia, Franta si Anglia, atrase de salariile mari si de conditiile mai bune de lucru.

Zeci de cadre sanitare se aduna in fiecare marti si joi pe holurile Ministerului Sanatatii. Ele isi cer documentele necesare pentru a putea munci in strainatate. "Lucrez de cinci ani ca asistenta. Am un salariu mic, desi muncesc in spital, fac ore suplimentare si de multe ori nici weekend nu am", marturiseste o tanara care sta la coada. Liliana Iordache, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), spune ca, de la inceputul acestui an pana acum, peste 1.000 de persoane au solicitat eliberarea documentelor care certifica faptul ca nu au avut probleme de etica profesionala, fara de care nu pot profesa in strainatate. "Cifra reprezinta o crestere cu 200% a cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut", sustine Liliana Iordache. La nivel national, personalul sanitar mediu ajunge la aproape 124.000 de persoane. Presedinta OAMMR ne-a declarat ca salariul primit in tara de un cadru sanitar mediu este de 300 de euro, in timp ce in alte tari retributia ajunge la 2.000 de euro. Liliana Iordache se asteapta ca numarul celor care decid sa plece sa lucreze in strainatate sa creasca pana la sfarsitul anului.

Fenomenul se afla abia la inceput

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Iasi, avertizeaza ca exodul medicilor de-abia acum incepe. "Pana in prezent au plecat medicii din centrele universitare care aveau relatii in strainatate. in momentul in care pe piata vor intra firmele de recrutare, atunci vor exista cereri masive. Din partea UE exista oferte de locuri de munca pentru 8.000 de medici romani", precizeaza presedintele CMI. El a adaugat ca, de la inceputul anului, 116 medici ieseni, din totalul celor 3.100, au plecat sa lucreze in Franta, Anglia, Italia, Belgia, Elvetia sau Suedia. "Majoritatea au sub 40 de ani", a mai adaugat prof. Astarastoae. Potrivit acestuia, de pe urma exodului medicilor vor avea de suferit in principal orasele mici. Medicii aleg calea strainatatii din trei motive: salariile, care sunt de cel putin zece ori mai mari decat in Romania, aparatura ultramoderna care ii tine departe de "improvizatiile" facute in tara si respectul cu care sunt tratati peste hotare. "La noi, salariul mediu al unui medic ajunge la 300 de euro, in timp ce in Franta este de 3.600 de euro, in Anglia, de 5.500 de lire sterline, iar in Suedia, de 9.000 de euro", ne-a declarat prof. Astarastoae. Pentru a munci peste hotare, medicii au nevoie de un certificat profesional curent eliberat de Colegiul Medicilor din Romania, care sa ateste faptul ca acestia nu au avut abateri deontologice, precum si o adeverinta din partea Ministerului Sanatatii cum ca au profesat peste 5.000 de ore, potrivit cerintelor UE.

Migratie masiva de asistenti medicali in Italia

"Pentru un asistent profesionist este important ca spitalul in care lucreaza sa fie dotat corespunzator. Dupa integrarea Romaniei in UE, cererile pe care le primim au crescut exponential", ne-a spus Simona Negrea, manager Consultia Pro Jobs. Procedurile pentru a putea lucra in Italia pot dura si sase luni, dar asta nu-i descurajeaza pe solicitanti. "Salariul lunar net pentru 36-38 de ore lucrate saptamanal este de 1.300 de euro. La acesta se adauga orele suplimentare si turele de noapte", a adaugat Simona Negrea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.