Cresterea preturilor la apa si agent termic este motivata cu investitiile iin retele, dar banii necesari vin tot de la bugetul public

Conductele de apa si tot ce tine de acestea apartin de Primaria Capitalei. Institutia a bagat zeci de milioane de euro iin modernizarea lor, iinsa profitul este cules de "furnizorul de utilitati". Una peste alta, consumatorul suporta costurile de doua ori - o data, prin cresterile repetate de preturi, si a doua oara - prin taxe si impozite.
Lucrari de zeci de milioane de euro pentru modernizarea retelelor de utilitate publica din Bucuresti ajung la discretia unor companii care le exploateaza la maximum, iin schimbul unei redevente de nimic. Si asta iintai pentru ca reteaua este concesionata de la municipalitate si apoi pentru ca nu exista concurenta pe acest segment de piata. Sa fim seriosi, adevarul este ca nu ai cum sa-ti alegi societatea care iiti livreaza apa, energia electrica sau care curata gurile de canal. In ultima vreme, pe fondul cresterii veniturilor, s-a ajuns la programarea unor investitii majore iin modernizare. Asta nu doar la strazi, ci la toate retelele de utilitati, care au deja termenul de valabilitate depasit. Costurile sunt imense, iar pentru asta municipalitatea s-a bagat iin datorii imense.

Scurt istoric

Din 1990, de cand s-a demarat spargerea regiilor de gospodarire locala de pe langa Consilii, iin toata tara au luat fiinta mii de societati care aveau ca obiect de activitate cate o felie din tortul utilitatilor publice. Sa luam, de exemplu, termoficarea. Cum sistemul de iincalzire centralizat s-a dus de rapa, iin majoritatea localitatilor au ramas doar cateva sute de societati desprinse din Gospodarirea Comunala. Restul fie au fost vandute, fie lichidate, iar unele au fost privatizate. Activitatile de gospodarire au fost, rand pe rand, concesionate. Au aparut operatorii de salubritate publica, apoi s-au contractat societati pentru asa-numitele activitati de "plombare". Daca la Bucuresti Consiliul Municipal nu mai detine actiuni la aceste societati, iin municipiile din tara politicul gestioneaza iin continuare banii publici, prin intermediul unor societati la care unic actionar este Consiliul Local.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.