Fiecare a adus de acasa diverse obiecte mostenite de la strabunici. Sa vada lumea cum se traia la Iepuresti, in judetul Giurgiu, cu sute de ani in urma. Oamenii locului nu au pretentii de turism. Doar si-au pus traditia la "conserva".

Ce sa vezi in judetul Giurgiu?! Campie, praf, saracie. Turism? Glumesti! Dar uite ca satenii din comuna Iepuresti au schimbat "macazul". S-au facut muzeografi. Din plugari ce erau. Ce sa aduci in muzeul ala? Ce-a avut fiecare pe acasa. Diverse lucruri de la strabunici. Plus ce-au gasit in pamant. Ca arheologii. Lucruri din vremea dacilor. si o bucata dintr-un bombardier american.

E aproape. Sa tot fie vreo 20 de kilometri de Bucuresti. Comuna de care va vorbesc acum. Iesi din soseaua spre Alexandria si mai mergi trei kilometri. Ai ajuns? Bine, atunci intrebi de profesorul de geografie Ovidiu Coca. El a avut ideea muzeului. Ne intampina omul bucuros. La scoala comunala. Mai vin din cand in cand vizitatori. Bucuresteni. E destul de ciudat. Noi, care stiam ca asemenea institutii sunt facute de stat, de ministere, de organele oficiale. Uite ca si taranii si-au facut un muzeu. Profesorul isi ia cheia si ne conduce la vechea scoala. Acolo e muzeul, inaugurat in 1998. Deschide lacatul de la usa. Intram.

Traditia "congelata"

Ce mai e traditia populara in ziua de azi? Aproape ca a disparut. Mai ales in sudul tarii. Obiceiuri? Doar amintiri. Spun etnografii. Internet, televizor, masini, munca in strainatate. Astea sunt noile subiecte in lumea satului. si atunci cineva s-a gandit sa salveze trecutul. Sa vada si generatiile viitoare cum traia si cum muncea taranul roman. Pe vremea opincii. De la ideea asta s-a plecat. Macar la muzeu sa mai vedem satul romanesc autentic, zice profesorul.

Primii pe tara la "intelectuali plecati de la coada vacii"

O statistica scolara din 1939 arata ca aceasta comuna era, in perioada interbelica, pe primul loc din Romania in privinta numarului de intelectuali plecati, vorba aia, de la "coada vacii". Iata o lista facuta cu 68 de ani in urma. in care se vede ca la momentul respectiv comuna Iepuresti se putea lauda cu 60 de proaspeti invatatori si 25 de licentiati. Daca esti curios, poti sa rasfoiesti un catalog din 1907. Sau caiete ale puilor de taran. Foi matricole din 1904. Chiar si o banca din vremuri imemoriale. Tablita pe care se scria la clasa. Manuale de peste 100 de ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.