Circotasii spun ca nu fac decit satira atunci cind vorbesc despre gay. CNA ii amendeaza, iar specialistii in monitorizare constata atitudinea discriminatorie majoritara in media romanesti.

Dupa ce au fost amendati de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru doua emisiuni cu mesaj homofob, Circotasii ies la contraatac. In numele dreptului la libera exprimare, ei protesteaza fata de interventia abuziva a CNA in politica editoriala a "Cronicii Circotasilor". Ultimul prilej pentru noi reactii a venit acum doua zile, o data cu publicarea in "Cotidianul" a comentariului "Circotasii homofobi".

Drepturi sfinte

La sfirsitul lui martie, membrii CNA au decis sa amendeze postul Prima TV cu 10.000 de lei pentru editiile din 14 si 21 martie. Motivele: discriminarea homosexualilor si "nerespectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", se spune in comunicatul de presa al CNA. Ironiile in cauza vin dupa ce prezentatorul Mircea Solcanu de la Acasa TV a recunoscut, in direct, ca este gay.

Ca replica la sanctiune si la ceea ce considera a fi o incalcare la dreptul de exprimare, Circotasii au expus pe tot parcursul editiei din 28 martie un poster cu imaginea presedintelui CNA, Ralu Filip, asociata cu numele "Suzana Gidea", cenzorul cultural numarul unu din perioada comunista. Protestul lui Huidu si Gainusa este sustinut si de criticul literar Dan C. Mihailescu, care crede ca nu este deloc echitabil sa pui calus ironiilor homofobe. "Daca eu le dau dreptul minoritarilor sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de homosexuali", argumenteaza omul de litere.

Cu toate acestea, argumentul dreptului la libertatea opiniei are nevoie de niste nuante, observa juristul Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. "Libertatea de exprimare nu este un drept absolut, ci are limitele sale in masura in care nu poate sa incalce alte drepturi fundamentale, cum este dreptul la egalitatea de sanse", sustine Asztalos.

Target: gay

"In presa romaneasca, homofobia este o stare de fapt", sustine Ioana Avadani, director executiv al Centrului de Jurnalism Independent. Un exemplu relevant il constituie relatarile despre paradele gay. Daca stirea este despre un eveniment de peste hotare, media autohtone prezinta imagini telegenice pe un ton neutru. In schimb, "cind relateaza despre parada gay din Bucuresti, jurnalistii se refera la eveniment pe un ton satiric si de sanctionare, ajungindu-se in acest fel la un tratament dublu al minoritatilor sexuale", spune Avadani. Pe de alta parte, media occidentale sint mult mai relaxate cind vine vorba despre comunitatea gay. "Acolo exista chiar si programe dedicate anume acestui gen de public, care, se stie, are gusturi mai rafinate, venituri peste medie si un comportament specific de cumparare", adauga Avadani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.