Persoanele care doresc sa munceasca in strainatate au nevoie sa le fie recunoscute diplomele si calificarile profesionale obtinute in tara.

Pentru asta, trebuie sa se adreseze Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru vizarea diplomelor. Daca nu vor face acest demers,jobul mult visat va fi pierdut.

Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), vizarea diplomelor se face de catre MEdC, prin Centrul National de Recunoastere a Diplomelor (Str. Spiru Haret nr. 12, Bucuresti), in cazul celor de studii superioare, si inspectoratele scolare judetene, daca solicitantii au urmat doar cursuri preuniversitare. Mai exact, in baza unei cereri din partea titularului actului de studii, in care se va mentiona tara de destinatie, care va primi un numar si se va pastra la arhiva impreuna cu adeverinta de autenticitate din partea scolii care functioneaza in subordinea sa, inspectoratele scolare judete vor aplica viza si semnatura direct pe actul de studii.

De stampila autoritatilor vor beneficia numai diplomele eliberate de unitatile de invatamant acreditate, cele care provin de la scolile private neacreditate nefiind luate in seama.

Persoanele care se deplaseaza intr-una din tarile membre ale Conventiei privind Apostila de la Haga (Germania, Grecia, Argentina, Australia, Belarus, Elvetia, Letonia, Cipru, Italia, Israel, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Macedonia, Turcia, Elvetia, Norvegia etc.) au nevoie si de apostila (semnatura) prefecturii judetului, in timp ce romanii care au ales sa munceasca intr-o tara care nu are statut de membru trebuie sa se adreseze Ministerului Afacerilor Externe pentru supralegalizare.

In 13 state europene nu aveti nevoie de diplome vizate

"Nu este necesara vizarea actelor de studii din partea inspectoratelor scolare si nici apostilarea de catre prefectura sau supralegalizarea de Ministerul Afacerilor Externe, atunci cand romanii se deplaseaza in state cu care Romania a incheiat acord de asistenta juridica, precum: Franta, Rusia, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croatia, Austria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Polonia, Albania si Bosnia-Hertegovina", ne-a declarat Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la DMS.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.