Harry Bernstein, care a devenit scriitor debutant la o varsta la care multi si-au incheiat socotelile cu viata, este dovada vie a faptului ca niciodata nu e prea tarziu. Mai mult decat atat, cartea sa de debut are un succes formidabil in Anglia, Statele Unite si Suedia

Distrus de pierderea iubitei sale sotii si bantuit de amintirile unei copilarii torturate de un tata alcoolic, venerabilul american s-a decis sa-si umple noptile albe si singuratatea apasatoare scriind. Iar ceea ce a inceput ca o forma de terapie este astazi o carte de succes, "The Invisible Wall" (Zidul Invizibil), in care autorul isi povesteste copilaria petrecuta intr-un orasel din nordul Angliei. Succesul nu a venit insa cu una cu doua, manuscrisul fiindu-i respins initial.

Bernstein a inceput lucrul la cartea sa cand avea 93 de ani pentru a mai umple din golul imens lasat de moartea sotiei, Ruby, care i-a fost alaturi vreme de sapte decenii si care s-a stins in 2002 din cauza unei leucemii.

"Nu stiam ce naiba sa mai fac...Stiti in momentul in care ai 90 de ani nu prea ai la ce sa te mai gandesti, in afara de trecut. Nu exista viitor, iar prezentul este neinsemnat", spune Bernstein, care face adesea cativa pasi in jurul casei sale din New Jersey, cu ajutorul unui baston.

"Te gandesti la trecut mai ales noaptea, cand stai intins in pat si somnul refuza sa vina. Si astfel trecutul te bantuie noapte de noapte. Am inceput sa scriu, iar o vreme am fost foarte ocupat. Acum pot spune ca a fost o terapie extraordinara", povesteste el.

A trimis manuscrisul unor edituri din New York, dar a fost refuzat. Si-a incercat apoi norocul la biroul londonez al prestigioasei edituri Random House. Cartea batranului a ramas aici mai bine de un an, nebagata in seama, pana a ajuns pe biroul editorului Kate Elton. "Odata ce ai deschis-o, n-o mai poti lasa din mana", spune aceasta. "De la bun inceput am inteles ca aveam in fata ochilor manuscrisul unuia dintre cei mai fascinanti scriitori pe care i-am citit vreodata. Personajele familiei sale sunt atat de viu creionate, iar povestea vietii sale este absolut uluitoare", mai spune reprezentanta Random House.

Bariera

Titlul cartii se refera la "bariera" care impartea strada pe care locuia familia Bernstein, in orasul Stockport, de langa Manchester, in doua zone distincte - partea evreiasca si cea crestina - o separare pe care el o aseamana cu doua tabere inamice care semnasera un fel de armistitiu. Singurul lucru care unea cele doua zone era saracia, majoritatea localnicilor lucrand in fabricile din zona pe salarii de mizerie care abia le ajungeau sa supravietuiasca de la o zi la alta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.