Avem o Delta, cum procedam? Mai ales dupa ce ucrainenii si-au sapat canalul Bistroe. Autoritatile si societatea civila au pus la cale strategia de dezvoltare durabila a celui mai important ecosistem umed al Europei.

"Dupa ce am vazut ce i-am facut naturii, ca omul sa supravietuiasca, a venit timpul sa vedem ce-i putem face omului pentru ca natura sa supravietuiasca", a lansat provocarea Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", ONG premiat anul acesta la Gala Societatii Civile, pentru grija fata de Delta. S-au lasat provocati oameni din Executivul de la Bucuresti, dar si locuitori ai Deltei, care traiesc zilnic cu teama ca a doua zi nu mai au unde sa-si arunce navoadele.

Ucraina nu crede in tratate

Vocea diplomatiei i-a apartinut directorului cu afacerile juridice din MAE, Cosmin Dinescu. Romania s-a adresat tuturor comisiilor internationale, a gasit dreptatea in toate conventiile si tratatele la care, culmea, si Ucraina este parte, insa asta nu a impiedicat construirea canalului Bistroe. "Personal cred ca nici in continuare construirea canalului nu poate fi impiedicata, desi ne mai punem sperantele si in noua putere instaurata la Kiev. In aceste conditii, solutia trebuie sa vina de la noi, sa vedem ce putem face sa fim cit mai putin afectati", a pus punct Dinescu sirului lung de demersuri diplomatice. I-a dat dreptate Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunarii": "Romanii nu trebuie sa stea in genunchi in fata ucrainenilor. E clar ca ei canalul nu si-l mai iau inapoi. Noi trebuie sa ne asiguram ca in Delta vor trai in continuare broastele, lipitorile, racii, ca vizitatorii vor avea un peisaj de admirat, si, lucrul cel mai important, ca sub luciul de apa vor trai pesti".

31 de milioane de euro pentru zece ani de reconstructie

Stiuca a prezentat ieri un plan de strategii pentru dezvoltarea pe urmatorii 10 ani a Deltei. Planul a fost elaborat in colaborare cu Ministerul Mediului si presupune cheltuirea a 31 de milioane de euro pentru dezvoltarea durabila a Deltei in urmatorii 10 ani. O atentie deosebita, spun specialistii, trebuie sa se acorde, in perioada 2005-2008, bratelor Sulina si Chilia, unde se doreste o extindere a habitatelor naturale care acum sint distruse prin construirea canalului Bistroe. Altfel spus, pestii si pasarile vor migra, teoretic, dinspre ucraineni (speriate de navele maritime ce traverseaza noul canal) pe canalele romanesti. O data cu fauna vor veni si mai multe aluviuni pe unicul canal navigabil romanesc, Sulina, lucru ce va presupune costuri mai mari de intretinere pentru autoritatile locale. Robert Raduta, concesionarul zonei cuprinse intre mila 0 si 40 de pe bratul Chilia, a pus si el o intrebare retorica in fata adunarii, dupa ce a subliniat tupeul ucrainenilor, care pescuiau de zeci de ani pe malul romanesc, iar cind si-au facut canalul au postat tendentions si balizele exact in toanele pescarilor nostri: "Intreb si eu atunci, NATO ce inseamna, domnule!?".

Coruptie si pesti

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a subscris si ea, ieri, la chemarea societatii civile. Ministerul a luat la puricat contractele de concesiune a suprafetelor de pescuit si, in urma cercetarilor, a reiesit ca imparteala nu s-a facut chiar legal. "Exista suspiciunea ca au fost acte de coruptie in alocarea suprafetelor de pescuit si s-a constatat chiar ca s-au schimbat cotele alocate prin contract, folosindu-se acte aditionale. Am constatat astfel ca nu numai stiuca, dar si sturionii sint amenintati din cauza exploatarilor industriale", a dezvaluit ieri Sulfina Barbu, refuzind sa dea, deocamdata, si numele vinovatilor. Ministerul se judeca in prezent in aceste spete la Curtea Suprema de Justitie si la Tribunalul Bucuresti.

Tot ministrul Barbu a mai spus ca, in cel mult doua saptamini, prin ordonanta de urgenta, Garda de Mediu va trece la ministerul cu acelasi nume, din subordinea Autoritatii Nationale de Control. Seminarul organizat ieri pentru salvarea Deltei s-a lasat cu o scrisoare semnata de adunare, ce va vedea lumina veiozei de pe biroul presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko, intitulata "Draga revolutie portocalie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.