In timp ce faimosul epicurian Sebastain Vlcdescu declara ieri cc nu a primit incc scrisoarea-avertisment de la UE, Sulfina Barbu incearcã sã dreagã busuiocul uriasei prostii guvernamentale care se cheamã taxa de primã inmatriculare.

Ministra mediului dc drept sigurc demararea la 25 aprilie a operaþiunii "Rabla II", care constc in preluarea contra cost a masinilor mai vechi de 12 ani, cu o sumã care va reprezenta avans pentru cumpãrarea unui autoturism nou. Asa sã ne ajute Dumnezeu, dar tot avem douã intrebãri nevinovate: 1. Unde sunt banii adunaþi pana acum de la pãcãliþii care au plãtit taxa si cum vor fi ei restituiþi pãgubiþilor? 2. Cine si pe ce criterii stabileste dealerii auto beneficiari ai operaþiunii "Rabla II" care inseamnã, panã la urma, tot… vanzarea de masini noi?!

Proprietarii masinilor mai vechi de 12 ani se pot inscrie in programul de innoire a parcului national auto dupa data de 25 aprilie, cand va fi publicata lista producatorilor autorizati sa participe in program, a declarat, joi, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu. "Astazi (joi - n.r.) au fost publicate in Monitorul Oficial instructiunile privind derularea programului de innoire a parcului national auto in anul 2007. Dupa aceasta data, in termen de 15 zile, producatorii interesati se pot inscrie in program. Ulterior, in zece zile sunt analizate cererile producatorilor, urmand sa fie publicata lista celor acceptati in program. Estimam, asadar, ca in termen de 28 de zile, sa fie publicata lista pe pagina de Internet a Administratiei Fondului pentru Mediu astfel incat, de la sfarsitul lunii aprilie, cetatenii sa se poata inscrie in program", a spus ministrul mediului. Potrivit ministrului Sulfina Barbu, decizia Guvernului de a prelungi acest program si in anul 2007 a fost determinata de cererile cetatenilor in acest sens, precum si de eficienta pe care a dovedit-o experienta anilor 2005 si 2006.

"Programul si-a dovedit eficienta, atat din punctul de vedere al reducerii emisiilor de poluanti, cat si al sigurantei in trafic. In anii 2005 si 2006 au fost scoase din trafic 29.717 autoturisme uzate. In acest fel, a fost redusa emisia de dioxid de carbon cu 700.000 de kg", a explicat Sulfina Barbu. Aceasta a mentionat ca numarul masinilor vechi care vor fi scoase din uz in anul 2007 prin acest program este 16.500, iar valoarea totala a fondurilor alocate pentru suma de casare este de 49.500.000 lei. De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania, a carui vechime depaseste 12 ani. Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar, in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere, proprietarul primeste o suma de casare in valoare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului validat, la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi. Actele cu care proprietarul trebuie sa se prezinte la producatorul auto sunt: copiile legalizate ale buletinului sau cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia, insotite de originalul certificatului de radiere.

De asemenea, este necesara nota de acceptare a producatorului. In cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie sa cuprinda si o copie legalizata a certificatului de mostenitor. In ceea ce priveste noutatile pe care le aduce programul in acest an, Sulfina Barbu a precizat ca, fata de anii precedenti, programul incepe mai devreme, desfasurandu-se in trei etape, nu in doua cum a fost in 2005 si 2006. Prima etapa se va desfasura in perioada 25 aprilie-31 august, a doua este programata intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar ultima dintre ele va fi intre 13 noiembrie si 12 decembrie. Beneficiarii primei de casare trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca in anii anteriori: autoturismul sa fie in proprietate sau mostenit, sa aiba o vechime de cel putin 12 ani, sa predea autoturismul vechi pentru a fi casat si sa cumpere altul nou, de la un producator autorizat.
In 2005 au fost alocate pentru acest program 43.821.000 de lei, iar in 2006 - 45.330.000 de lei. In 2006, prin programul de stimulare a innoirii parcului national auto, au fost scoase din uz 15.110 de masini vechi. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, anul trecut programul Rabla a fost realizat in proportie de 92% , pentru ca din cele 16.500 de masini cuprinse in program, 1.390 au ramas nevandute. Cele mai multe autoturisme contractate in 2006 au fost de la Daewoo (5.270), urmata de Renault (4.016), Porche (marcile Audi, Seat, Porche, Volkswagen - 1.796), Dacia (1.362), si Fiat (674).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.