Absolventii cer salarii foarte mari de la primul job, desi nu au experienta, potrivit unui studiu recent publicat. Specialistii spun ca acesta este avantajul minoritatii tinerilor ramasi in tara.

Un studiu publicat saptamina trecuta de Fundatia Parada/Apel, la incheierea programului PHARE "Apel pentru integrarea activa a somerilor pe piata muncii", atrage atentia asupra unor schimbari majore care au avut loc pe piata fortei de munca din Romania in ultimul an si jumatate. Angajatorii din Romania se pling de faptul ca, daca acum citiva ani cererea de locuri de munca depasea cu mult oferta firmelor, acum raportul s-a inversat si a dat nastere la schimbari de comportament in rindul candidatilor. Astfel, arata studiul, tot mai multi romani refuza locurile de munca stabile, cu program fix, nu vin la interviuri dupa ce le programeaza sau chiar nu apar in prima zi de lucru la serviciu, dupa ce au fost selectati.

Insa una dintre schimbarile din piata legata strict de tineri este faptul ca absolventii cer salarii exorbitante, desi nu au nici un fel de experienta profesionala. In aceste conditii, mai releva raportul, angajatorii considera ca singura solutie care le-a mai ramas este sa recruteze personal din afara.

Tupeu sau speculatie fireasca

Explicatiile specialis-tilor in resurse umane care vizeaza problema asteparilor financiare ale absolventilor se impart in doua categorii. Pe de o parte, se lanseaza ipoteza ca tinerii "au tupeu si chiar majoritatea nu stiu ce bagaj ar trebui sa aiba ca sa ceara ceva si nici nu stiu cam care ar fi costurile ce le implica pozitia lor in afara de salariu si mai ales care ar fi valoarea pe care ar trebui sa o aduca", spune Ariel Ungureanu, Business Development Consultant la Barnett McCall Recruitment. Explicatia pentru care tinerii nu pot sa faca o astfel de evaluare corecta si nu pot face diferenta intre asteptari si realitate este ca "ei nu au inca un bechmark, un etalon in privinta raportului intre recompense si performante tocmai din cauza lipsei de experienta intr-un cadru organizational", adauga Madalina Didea, Managing Partner la Hart Human Resource Consulting. Insa Didea spune ca este firesc ca ei sa speculeze schimbarile din piata de munca si sa ceara salarii mai mari, pentru ca "cererea de talente din partea angajatorilor este mai mare decit oferta (IT, banking) si a creat un "fenomen de supralicitare pentru resurse umane care acum citiva ani ar fi fost remunerate altfel".

Tinerii au cheltuieli si vise mari

Parere impartasita si de trainerul si managerul de la TMI Romania, Octavian Pantis, care adauga ca, "piata fortei de munca fiind in principiu libera, asistam la un joc al cererii si al ofertei. Vorba veche din popor spune ca nu e prost cine cere". Acesta identifica trei motive pentru care tinerii absolventi cer sume mari de la inceput: "cheltuielile pe care le au in Bucuresti sint mari (chirii, haine, gadgets, clubbing etc.)", "isi doresc rapid un stil de viata pe care il vad zilnic la altii in Bucuresti, reflectat in masinile grozave de pe strazi" si "pentru ca unii chiar sint buni - descurcareti, prietenosi si creativi -, calitati care deschid usile in multe companii".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.