In 2004, cand a aparut pentru prima data in Franta, romanul "Suita franceza" al lui Irene Nemirovsky a fost considerat o adevarata reveletie, devenind bestseller si fiind distins cu premiul Renaudot, pentru prima data acordat unei opere postume.

Nascuta intr-o familie de evrei din Kiev, Irene Nemirovsky emigreza, dupa revolutia bolsevica, la Paris, devenind o rasfatata a criticii literare franceze dupa succesul romanului "David Golder", in 1929. Se crestineaza, fiind botezata, impreuna cu copiii, pe 2 februarie 1939, in capela Saint-Marie din Paris, de catre un prietem de familie, monseniorul Ghica, print episcop roman, dar nu primeste niciodata cetatenia franceza. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe 13 iulie 1942, este arestata de soldatii francezi si apoi deportata la Auschwitz, unde foarte curand, pe 17 august, isi gaseste sfarsitul. Sotul ei, Michel Epstein, avea sa moara in toamna aceluiasi an, intr-una din camerele de gazare de la Auschwitz.

"Suita franceza", ultimul ei proiect literar, a fost salvat de fiica cea mare, Denise Epstein, atunci cand mama ei a fost arestata, iar in 2004, cand manuscrisul a fost publicat, data mortii autoarei a fost pusa sub semnul intrebarii. Devenea evident si, deci, necredibil, faptul ca Irene Nemirovsky scrisese cele doua parti care compun romanul aproape concomitent cu intamplarile istorice care se derulau in Franta acelei perioade. Din oraselul Issy- l'Eveque unde se stabilise impreuna cu familia inca din 1919, cand a sosit la Paris, scriitoarea relateaza in "Suita franceza", aproape in direct, exodul din 1940. De curand romanul a aparut si in Romania, la Editura Paralela 45, in traducerea lui Lucian Pricop.

"Furtuna in iunie", titlul care deschide povestea plecarii in pribegie a parizienilor in primavara neobisnuit de calduroasa a anului 1940, descompune ca intr-un anti-puzzle, bucata cu bucata, imagini ale unor vieti mutate si miscate pentru totdeauna de pe traiectoria lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.