O sculptura care va imortaliza zeci de busturi ale romanilor care au participat la Adunarile Nationale din 1848 va fi ridicata intr-una dintre cele mai importante intersectii din Bucuresti

In locul masinilor parcate in interiorul rondului de la Piata Alba Iulia vor rasari chipurile taranilor care, in urma cu peste 150 de ani, au cerut independenta pe Campia Libertatii de la Blaj. Potrivit machetei realizate de sculptorul Ioan Bolborea, cel care a castigat concursul realizat de catre Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, busturile din bronz ale personajelor vor fi stropite de o fantana arteziana. Inaugurarea monumentului depinde de avizele de la Ministerul Culturii, precum si de stabilirea finantarii proiectului, care urmeaza sa se discute saptamana aceasta la Primaria Capitalei.

Proiectul a fost pus in discutie anul trecut de catre directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, Florin Necula. "Zona Alba Iulia este vitregita de personalitate. in mijlocul acestor cladiri construite pe vremea comunismului, in ideea realizarii Caii Socialismului, este nevoie de un monument care sa sustina noua denumire a pietei, Alba Iulia", explica Necula. El adauga ca ideea realizarii unor statui pe tema Adunarii de Blaj s-ar putea mula foarte bine pe ceea ce ar trebuie sa ne sugereze Piata Alba Iulia.

Un proiect asemanator a esuat in ‘98

In ciuda faptului ca Primaria Sectorului 3, cea care administreaza zona unde se vrea ridicarea monumentului dedicat Adunarii de la Blaj, a eliberat in urma cu sase luni un certificat de urbanism pentru construirea acestuia, nimeni nu stie cum va arata Piata Alba Iulia. "Acum jumatate de an s-a discutat despre asta, am eliberat un certificat de urbanism ca pentru orice amenajare sau constructie, dar nici pana acum nu stiu daca s-a ramas la acea idee. Parca spunea ceva domnul Necula de un Remember Sarmizegetusa", isi aminteste arhitectul-sef al Primariei Sectorului 3, stefan Dumitrascu. El este sceptic in privinta finalizarii acestui proiect, pentru ca, mai spune el, a mai fost un plan oarecum asemanator pentru reconfigurarea Pietei Alba Iulia, prin anii ‘97-’98, care nu s-a realizat niciodata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.