Romani care au lucrat in strainatate si au cerut ajutor de somaj in tarile in care au muncit, au descoperit ca este mai avantajos sa fii somer european, decat sa primesti ajutorul din Romania. Si aceasta pentru ca in tara un somer primeste intre 200 si 600 de lei, in timp , in Spania, de exemplu ajutorul de somaj este de 600 de euro. "In tara exista un numar total de cinci persoane aflate in situatia asta, care au primit deja indemnizatia de somaj si ne-o transfera in Romania.

Este vorba despre cazuri din Timisoara si Brasov, care provin din state cum ar fi Italia si Austria", a declarat Daniel Don, director AJOFM Cluj. Cel care cere ajutor de somaj din strainatate trebuie sa aduca dovezi ca a muncit cu acte in regula cel putin un an in statul respectiv si sa aiba rezidenta sau viza de flotant pe o locuinta. Romanii care nu au muncit niciodata in strainatate nu sunt insa foarte atrasi de varianta aceasta, ei ar prefera sa mearga sa munceasca in strainatate, nu sa primeasca ajutor de somaj.

Oamenii sunt de acord ca somajul este mai mare si pensiile sunt mai mari, dar, spun ei, nivelul de trai si cheltuielile sunt mai ridicate.Potrivit statisticilor, cel putin 2 milioane de romani lucreaza in acest moment in strainatate, cu acte in regula. In timp ce ramanii aleg sa muncesca in strainatate, situatia somajului in tara inregistreaza cresteri, adica in luna ianuarie s-au inregistrat 5,4 procente, cu 0,7 puncte mai mult decat in luna ianuarie a anului trecut.In luna ianuarie a acestui an au fost luati in evidenta de catre ANOFM 128140 de persoane.

Cele mai importante cresteri ale ratei somajului ,de peste 1000 de persoane, s-au inregistrat in judetele Mehedinti, caras-severin, Maramures. In Bucuresti, numarul somerilor a scazut fata de anii trecuti la 22621. Conform statisticilor ANOFMF, la sfarsitul lunii ianuarie, in tara din un total de 477309de someri, doar 193765 sunt femei.

600 de oferte de locuri de munca pentru romani
In timp ce firmele din Europa au trimis peste 600 de oferte de locuri de munca pentru romani, prin intermediul retelei EURES, ministrul cauta strategii pentru a aduce inapoi muncitorii plecati in strainatate. Cele mai multe ocupatii solicitate de angajatorii straini sunt din constructii, agricultura, transport, industria prelucratoare si IT.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.