Teatrul "Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe e singura institutie de spectacol de limba romana din Harghita si Covasna, zona in care maghiarii sunt coplesitor majoritari. Directorul Horatiu Mihaiu (foto) tocmai si-a dat demisia (2 februarie), dupa doi ani si jumatate la conducerea teatrului. Motivul, din punctul sau de vedere: autoritatile locale si cele centrale lasa institutia sa moara lent prin absenta finantarilor. Dar nu numai el e in aceasta situatie - la Sfantu Gheorghe se exerseaza, in premiera, desprinderea partiala a teatrelor de fondurile publice.

Problemele principale, spune Mihaiu, sunt legate de lipsa fondurilor, de incapacitatea de a gasi un spatiu nou pentru teatru (care imparte acum sala si dotarile cu teatrul de limba maghiara "Tamasi Aron") si imposibilitatea de a achizitiona o masina cu care teatrul sa poata face deplasari in afara orasului.

Institutia ar fi trebuit sa primeasca, pe hartie, un cinematograf folosit in prezent ca discoteca, dar actualului administrator al spatiului nu i se poate rezilia contractul, iar in ce priveste masina, Teatrul "Andrei Muresanu" detine doar un microbuz cu opt locuri, cu care nu se poate transporta decor. Cinematograful se afla in administrarea RADEF si nu a fost trecut, in ciuda negocierilor, sub autoritatea Consiliului Local.

In cei doi ani si jumatate de cand e Horatiu Mihaiu la Sfantu Gheorghe, teatrul a facut cinci productii pe an, aceasta fiind "norma" ceruta de Consiliul Local. Dintre acestea, doua au fost piese pentru copii, doua - spectacole clasice "catastrofice", un "Conu' Leonida fata cu reactiunea" pentru elevi, Mihaiu insusi a regizat spectacolul de imagine "MaMaMagritte", iar alte doua productii au fost cofinantate de Centrul National al Dansului Bucuresti, respectiv Pro Helvetia, in urma unor concursuri de proiecte.

In conditiile in care majoritatea montarilor se joaca la sala studio sau cu publicul pe scena, teatrul are, in medie, 100 de spectatori pe seara, pentru circa 100-120 de reprezentatii anual, iar dotarea tehnica (pentru care, pana acum, "Andrei Muresanu" trebuia sa apeleze la teatru maghiar) s-a facut exclusiv din cei 40.000 RON din incasari. In trei stagiuni, afirma Mihaiu, teatrul a primit sub 100.000 RON bani de productie: "cinci spectacole la <> costa cat cinci <>-uri (reclame de exterior de mari dimensiuni, n.red.) la <>", spune fostul director.

Pe de alta parte, regizorul Laszlo Bocsardi, directorul teatrului de limba maghiara din Sfantu Gheorghe, se plange, la randu-i, de aceleasi lucruri: bugetul primit de la Consiliul Local este cu 200.000 RON (20%) mai mic, ceea ce le lasa bani pentru salarii si intretinerea cladirii, dar numai pentru trei productii mari in loc de patru. Solutia a fost, pentru "Tamasi Aron", estimarea unui venit propriu mai mare cu 40.000 RON (490.000 in loc de 450.000 RON), provenit din incasari (200.000 RON, adica de cinci ori incasarile teatrului romanesc) si vanzarea spectacolelor in tara si strainatate, si promisiunea unei rectificari bugetare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.