De la jumatatea anului 2007, romanii vor putea beneficia, pe langa pensia de la stat, de o pensie privata. Pentru tinerii pana in 35 de ani contributia la o astfel de pensie va fi obligatorie, in timp ce pentru salariatii care depasesc aceasta varsta, inscrierea la un fond privat de pensii va fi facultativa. Averea va spune care va fi castigul dv. la momentul pensionarii.

Chiar daca autoritatile nu au stabilit o formula exacta de calcul al pensiei private, specialistii din domeniu au facut deja estimari privind venitul de care va beneficia un roman, care a cotizat la un fond privat de pensii, la momentul iesirii din viata activa. Astfel, potrivit specialistilor, o persoana care va contribui la un fond privat facultativ (pentru cei peste 35 de ani) cu o suma minima de

Pentru un salariu de 1.000 de lei brut, Mihai Alestar va cotiza cu 1,9 lei lunar pentru pensie privata. "Unii se mai gandesc si la viitorul nostru, insa contributia este prea mica", si-a exprimat opinia Mihai

100 de euro lunar, timp de 30 de ani, dupa varsta de 60 de ani va putea beneficia de o pensie lunara de 630 de euro. "O contributie mai mare va aduce o pensie mai mare. Daca o persoana doreste sa contribuie lunar cu 200 de euro, pensia acesteia va fi dubla. Adica 1.260 de euro", ne-a precizat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). In cazul celor care vor fi obligati sa cotizeze la pensia privata obligatorie, specialistii estimeaza ca valoarea pensiei nu va depasi 140 de euro pe luna.

"De exemplu, un tanar, care la data incadrarii in munca, are 18 ani, va contribui la sistemul privat de pensii timp de 47 de ani. Presupunand ca primeste doar salariul minim pe economie, care in 2014 va fi de 500 de euro, iar in 2020, de 700 de euro, in anul iesirii la pensie, 2050, va avea in cont 25.000 de euro. Asta inseamna ca ii va reveni o pensie de 140 de euro", ne-a mai spus Mihai Seitan. Contributia pentru pensia obligatorie va fi retinuta din salariu, mai exact din aceeasi cotizatie pe care o platim pentru pensia de stat. Daca, in momentul de fata, din remuneratie ni se retine lunar 9,5 la suta pentru asigurarile de pensie, de la jumatatea acestui an ni se va opri acelasi procent, diferenta fiind ca el va fi impartit: 7,5 la suta pentru pensia de stat si 2 la suta pentru cea privata.

In caz de deces, banii revin mostenitorilor

"Daca titularul pensiei private decedeaza, pensia ramane mostenitorilor. In cazul locului de munca, al domiciliului sau resedintei in alta tara, stat membru al UE, participantul si beneficiarul pastreaza dreptul la pensia privata din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si a cheltuielilor aferente platii", Mihai Seitan, presedintele CNPAS.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.