Raspandirea bolilor psihice ramane in continuare o problema delicata. Datele statistice se strang cu dificultate deoarece studiile epidemiologice asupra acestor boli sunt deosebit de greu de realizat si extrem de costisitoare. Despre o mica dimensiune din acest vast domeniu ne-a vorbit conf. dr. Radu Mihailescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" din Capitala.

Care este prevalenta bolilor psihice in Romania?

In psihiatria contemporana nu mai lucram cu ipoteze. Avem insa probleme de esantionare si de definitie a bolii. S-au modificat denumiri si raspandiri. Spre exemplu, nevroza - ca si definitie - nu mai exista in clasificarea bolilor psihice. In psihiatria de astazi functionam dupa modelul bio-psiho-social, aceste trei lucruri determinand cauzele unei boli si, bineinteles, modul de interventie terapeutica. Cu cat o boala este mai mult biologica, spre exemplu, schizofrenia, cu atat raspandirea ei este mai constanta.

Prevalenta "lifetime", adica ponderea cazurilor unei boli, care afecteaza populatia intr-un timp dat - pentru, din nou ca exemplu, schizofrenie - este de 1%. Daca este vorba despre o boala mai mult psihosociala, stresul de exemplu, raspandirea difera de la o cultura la alta, de la o populatie la alta etc. Asadar, prevalenta "lifetime" pentru bolile psihice este de 33% - adica 1 din 3 oameni (inclusiv romani) a avut, are in prezent sau va avea pe parcursul vietii o tulburare psihica diagnosticata (inclusiv o simpla insomnie, nu neaparat schizofrenie). Prevalenta "point", adica la acest moment, pentru bolile psihice este de 20-22%. Adica 1 din 5 oameni (inclusiv romani) are o tulburare psihica diagnosticata dupa criterii internationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.