Incepind de anul acesta, romanii care vor un post intr-una dintre institutiile Uniunii Europene se vor intrece cu cetatenii din celelalte 26 de state UE in teste, timp de noua luni.

Posturile vacante in administratia publica europeana au generat printre romani o concurenta asemanatoare admiterilor pe locurile subventionate la facultatile de stat de prestigiu din Romania. 16.000 de romani au candidat anul trecut pe cele 600 de posturi scoase la concurs de institutiile Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca aproape 27 de participanti s-au batut pentru un job in UE. Motivatia este reprezentata de o cariera remarcabila si de salarii care pleaca de la 2.500 de euro, ca secretar sau asistent, si ajung pina la 14.000 de euro pentru functiile de conducere.

Insa, incepind de anul acesta, competitia va fi si mai mare, o data cu integrarea Romaniei, pentru ca "romanii vor fi pusi in situatia de a candida cu persoane din alte 26 de state membre", a declarat Luciana Sandu, coautoarea ghidului practic pentru interviul la UE.

Un an si jumatate din viata

Insa competitia presupune o perioada de pregatire, care "poate varia de la citeva luni pina la citiva ani", cu o medie de cel putin jumatate de an, si multa rabdare pentru cele trei luni de asteptare dupa inscriere si alte noua de teste, potrivit Cristei Filip, specialist in resurse umane in cadrul Euroconcurs.ro, companie care organizeaza seminarii de pregatire pentru testele UE. Pentru a deveni functionar public, un candidat trebuie sa treaca prin cinci teste, care ii asigura doar un loc pe lista de rezerve, din care sint alesi viitorii angajati ai UE.

Primele probe se dau in Bucuresti, pentru candidatii din Romania, si incep cu trei teste de preselectie, in limba straina: un test despre dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare, un test de rationament verbal si numeric si un test de cunostinte de specialitate in domeniul concursului respectiv, cum ar fi audit, administratie si resurse umane, agricultura, drept, economie, IT, secretariat sau telecomunicatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.