Avem onoarea de a avea capitala culturala europeana in 2007.Avem cu ce face provocarii sau incercam sa incropim din Sibiu un oras care macar sa dea impresia de europenitate?

Sibiu este, incepind cu 1 ianuarie 2007, Capitala Culturala Europeana, in parteneriat cu Luxemburg, ca urmare a nominalizarii sale de catre Consiliul Ministrilor Culturii din UE in 2004. Acesta este cel mai mare proiect cultural organizat si derulat in Romania, prin dimensiune, grad de activitate, perioada de desfasurare si impact de imagine. Este Sibiu pregatit sa faca fata unei asemenea provocari?

Revelion cultural european

Inca de anul trecut s-au facut multe valuri in jurul orasului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 si romanii se imbulzesc sa-si etaleze, si cu aceasta ocazie, mindria nationala si respectul pentru valorile culturale proprii, chiar daca nu le cunosc foarte bine. Acest eveniment a adus la Sibiu, pentru sarbatorirea intrarii in noul an, citeva mii de turisti care s-au trezit cu usile barurilor si magazinelor inchise in nas o data cu lasarea serii si cu un concert Chris Norman impreuna cu trupa Smokie, de care nu a mai auzit nimeni nimic de peste zece ani. La lansarea proiectului SCCE 2007, toata lumea multumita: artificii, sampanie, pom de Craciun (infipt intr-un canal), Traian Basescu si Tariceanu cu discursurile de rigoare, vin fiert si tot tacimul.

Sarbatoare tripla

Trecerea dintre ani, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si deschiderea oficiala a proiectului Sibiu - Capitala Culturala Europeana s-au sarbatorit cu un concert extraordinar oferit de Philarmonie der Nationen, condusa de maestrul Justus Frantz, in Sala Thalia, un spectacol de lumini si pirotehnie, spectacole de "teatru al focului", cu muzicieni, pirotehnisti si dansatori in Piata Mare, si concertele celor de la East 17 (o trupa relativ cunoscuta prin anii ’90) si Phoenix. Cu aceasta ocazie, probabil datorita solemnitatii momentului sau poate a ofertei mai mult decit generoase de distractii, s-a intimplat, pentru prima oara in istoria Sibiului, o "minune": conform declaratiilor organizatorilor, dar si articolelor din presa locala, in Piata Mare au fost prezenti aproximativ 45.000 de oameni, cu toate ca aceasta are o capacitate de maximum 20.000 de persoane.

Lipseste spiritul

Tinerii care au ales Sibiu pentru petrecerea Revelionului au fost mai mult decit incintati. "Absolut tot este renovat. Pur si simplu nu e Romania. Arata incredibil. Bucuresti n-o sa arate niciodata asa, chiar daca vor investi in renovarea centrului istoric. Aveam mania cu Timisoara, despre care credeam ca e cel mai frumos oras din Romania, dar acum m-am axat pe Sibiu. Chiar daca mai sint inca anumite cladiri in renovare, nu mi se pare deranjant", spune tinarul Alin Zabrauteanu. "Gara este o ruina. Arata in general bine, dar cred ca are nevoie de mult mai mult decit renovare pentru a face fata provocarii. Nu mi-a placut atmosfera de sarbatori aici. Orasul e foarte frumos, au rasarit cluburi, baruri si alte feluri de circiumi ca ciupercile in ultimele citeva luni. Dar ii lipseste spiritul european. Oricit de frumos ar fi, oamenii de aici nu respira aer european", e de parere bucuresteanca Mihaela Popescu.

Localnicii

Sibienii, cu exceptia celor cu un patriotism local supradezvoltat, au fost destul de dezamagiti de felul in care s-a desfasurat trecerea in noul an: "Anuntata cu surle si trimbite, seara a fost un fiasco total. Momentul zero al serii a fost ratat, nimeni nu stia exact cind s-a trecut in noul an. In timpul artificiilor, liniste totala. Nici o melodie. N-am avut Imnul Romaniei, n-am avut Imnul Europei, n-am avut «Carmina Burana», nimic. A fost, intr-adevar, penibil. Am inceput citiva sa cintam «La multi ani» si toti s-au uitat urit la noi. Iata adevarata mediocritate. Dezamagire totala", scrie un localnic pe blogul http://trezirea2007.wordpress.com.

Pe afara-i vopsit gardul...

Teoretic, Sibiu este pregatit sa faca fata provocarii. S-au facut investitii de peste trei milioane de euro, au fost acceptate peste sase proiecte de artele spectacolului, peste 20 de proiecte pe muzica, nouasprezece de conservare a patrimoniului, zece proiecte multimedia, cinci pe literatura si altele pe arhitectura, arte vizuale sau interdisciplinare. Orasul a fost renovat, desi la o privire mai atenta pot aparea tot felul de surprize. "S-au renovat acoperisurile doar in partea dinspre strada. In spate, e aceeasi tigla care cade. In plus, in cadrul lucrarilor de renovare au fost distruse blazoane, porticuri si alte elemente de impodobire a cladirilor vechi", explica graficianul sibian Sorin Tara.

Proiecte negociate ca la romani

"Asociatia Sibiu 2007 are in pregatire pentru anul viitor o serie de peste 220 de proiecte, continind in jur de 1.000 de evenimente ce creeaza un adevarat caleidoscop de domenii, genuri si curente artistice gindite sa satisfaca cele mai diverse gusturi - de la teatru, pictura, literatura, muzica, film, dans, arhitectura, pina la arta contemporana si gastronomie", scrie in comunicatul oficial al Primariei Sibiu. Artistul Dumitru Gorzo priveste insa cu ceva mai mult scepticism toata povestea cu proiectele. "Am aplicat cu un proiect pentru care am cerut 21.000 de euro pe care i-am obtinut. Inainte sa depun actele pentru primirea banilor, am fost anuntat ca voi lua doar 11.000, si acum 4.500. Cred ca MCC boicoteaza evenimentele de la Sibiu."

La Brukenthal, ca-n codru

In legatura cu vernisajul expozitiei "Salve fiat romuli nepos! Gorzo New Painting", Gorzo este mai mult decit revoltat: "Initial, expozitia era in cadrul proiectului SCCE 2007. Dupa aceea mi-au zis ca nu se mai tine, ca apoi sa se tina in afara programului. Nu stiu exact prin ce metode a ajuns Sabin Adrian Luca directorul general al muzeului, dar in mod cert face jocurile de interese ale celor care l-au ajutat sa ajunga acolo. A scos lucrari din expozitie fara acordul meu, a fixat ora vernisajului total nepotrivit, la ora 15.00, si la ora 16.00 a inchis expozitia. In timpul programului, cind am incercat sa vad expozitia, am aflat ca era inchisa pentru ca domnul director se incuiase in expozitie cu doua doamne, sa le-o arate", explica pictorul.

Ospitalitate - doar in reclama

In legatura cu ospitalitatea specifica locului, trimbitata pe toate site-urile de prezentare a orasului si prin toate ghidurile si textele de promovare a proiectului, Dumitru Gorzo, prezent la lansarea SCCE 2007, are cite ceva de adaugat: "Ca orasul nu a avut capacitatea de a face fata valului de vizitatori din primele zile ale anului, ca am flaminzit toti sau am fost tratati prost de chelneri mult prea obositi ca sa mai poata fi amabili, ca nu le-a trecut prin cap sau nu au vrut sa permita existenta unor cuburi in care cineva sa vinda cirnati sau mici sau ce-or fi avind ei specific plus niste vin fiert (stiu de cele doua din piata mica cu pufarini si sampanie, dar erau ca nimic). Ei bine, nu au stiut sau nu au putut, se poate intelege, e prima data de la Brukenthal incoace cind sint capitala de ceva. Marele pom de Craciun al capitalei culturale e infipt intr-un canal, cu capacul rezemat linga. Astept ca Marie sa deschida locul acela in care la sase dimineata in Bucuresti sa pot minca briose, sa miroasa a cafea buna si sa nu mai fiu nevoit sa merg in gara sau in pasaje cu bauturi botezate". Din punctul de vedere al artistului, Sibiu este mai provincial decit crede ca este si decit vrea sa para. "Daca toata povestea cu capitala culturala este o fita, atunci e OK. Daca e o treaba serioasa, atunci e foarte nasol", a comentat el, mai in gluma, mai in serios.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.