Pretul caselor va creste treptat in urmatorii ani, atat din cauza costului materialelor de constructie, cat si a maririlor salariale preconizate, dictate de atragerea muncitorilor catre piata interna a muncii.

Salariul minim brut al unui muncitor necalificat in constructii va ajunge la suma de 500 de lei in noiembrie, urmand ca, in anul 2009, sa ajunga la suma de 900 de lei, a anuntat, luni, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia, Dan Cristescu.

"Salariul minim brut al unui muncitor necalificat in constructii va fi la sfarsitul acestui an de 500 de lei, in anul 2008 va fi de 700 de lei, iar in 2009 un muncitor necalificat din constructii va castiga 900 de lei", a explicat Cristescu. Cresterea salariului minim brut este prevazuta in " Acordul Social Sectorial pentru Constructii 2007- 2009", semnat la 27 decembrie 2006 intre Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Federatia Generala a Sindicatelor Familia si Federatia Nationala a Sindicatelor din Constructii - Montaj " Anghel Saligny".
In prezent, un muncitor necalificat care lucreaza in domeniul constructiilor castiga 450 de lei, de aceea " este necesara cresterea salariului mediu in constructii, in urmatorii doi ani, pentru a concura cu salariile din tari precum Ungaria sau Polonia", a explicat liderul de sindicat.

De asemenea, semnatarii Acordului Social Sectorial pentru Constructii urmaresc facilitarea relatiilor comerciale pe piata nationala a constructiilor, prin adoptarea unor legi referitoare la sistemul de taxe si impozite, la furnizarea unor prognoze privind volumul investitiilor private sau la stabilirea unui prag minim pentru tariful orar de manopera inscris in oferte, care sa sustina dinamica salariala.

Metrul patrat construit, mai scump

Pretul metrului patrat construit va creste cu circa 17 la suta, in urma majorarii salariului minim brut in constructii cu circa 23 la suta, de la 390 la 450 de lei, a anuntat luni, presedintele interimar al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

‘’Noi am recomandat la nivel de patronat o crestere cu circa 16 - 17 la suta a pretului metrului patrat construibil ca urmare a cresterii salariului minim pe ramura de la 1 ianuarie de la 390 lei la 450 lei’’, a declarat presedintele ARACO. Posibila scumpire a fost anuntata desi costul manoperei este doar 20 la suta din devizul final, potrivit reprezentantilor pietei constructiilor. Societatile de constructii doresc sa readuca mai multi muncitori autohtoni plecati sa lucreze in Occident, pentru sustinerea importantelor lucrari de infrastructura care vor fi realizate in urmatoarea perioada, astfel incat salariul minim brut in constructii va creste pana la 500 de lei la sfarsitul anului, urmand sa atinga 900 de lei in 2009.

‘’Speram ca salariul mediu brut sa atinga si in Romania circa 500 de euro in doi ani, ajungand la nivelul Ungariei si Poloniei, astfel incat un muncitor calificat sa poata castiga, la jumatatea anului 2008, circa 750 - 800 de euro’’, ne-a declarat Laurentiu Plosceanu. La ora actuala, un muncitor necalificat castiga circa 190 de euro pe luna in Estonia, 259 de euro in Ungaria, Slovacia - 500 de euro, Italia - 1.800 de euro si 2.000 de euro in Germania.

Reprezentantii societatilor de constructii sustin ca, daca nu vor fi adusi inapoi muncitorii romani care lucreaza in Uniunea Europeana, se va apela la muncitori din Ucraina, India, Pakistan si China. Pentru a sustine cresterea sectorului, piata constructiilor are nevoie de inca 170.000 de muncitori in urmatorii doi ani. Daca in 1990, Romania avea 900.000 de constructori, la ora actuala sunt circa 330.000 de muncitori care lucreaza in acest sector.

‘’Daca vom continua cu acest dumping pe manopera, este adevarat ca vom reusi sa castigam unele contracte de infrastructura in fata unor firme straine, dar nu vom putea sa ducem lucrarile la capat, pentru ca muncitorii vor continua sa plece’’, a spus Plosceanu. La ora actuala, sectorul constructiilor se confrunta cu o foarte mare nevoie de muncitori calificati, in special de masinisti calificati, instalatori de apa si canalizare si specialisti in instalatii electrice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.