Interviu cu directorul “RomaniaFilm”, Mihail Tintea

- Domnule Mihail Tintea, in calitate de director al "RomaniaFilm", cum comentati pozitia Sindicatului Liber al Regiei, care considera privatizarea salilor de cinema intentionata de Ministerul Culturii, mai exact de Ioan Onisei si Adrian Iorgulescu, ca fiind "un jaf de proportii"?

- Pozitia in legatura cu aceasta modalitate de vanzare pe care a ales-o conducerea Ministerului Culturii si Cultelor mi-am exprimat-o intotdeauna. Este o pozitie pe care am avut-o de la inceputul sosirii mele ca director la "RomaniaFilm", si anume aceea ca cea mai buna logica si legala privatizare a societatii era transformarea din Regie in societate comerciala pe actiuni. Ceea ce se va intampla cu salile in urma vanzarii lor la bucata sau la pachet, intr-adevar, se poate transforma intr-o problema strict imobiliara, avand in vedere ca modul in care va monitoriza MCC realizarea obiectivelor propuse, in speta exploatarea ca cinematografe a salilor, mi se pare greu de realizat. Plus ca mai este si un alt aspect. In Hotararea de Guvern scrie ca esti obligat sa dai film inca cel putin 10 ani. Este, iarasi, o prevedere care pentru un Minister al Culturii mi se pare oarecum glumeata. Adica viata cinematografiei din Romania va mai dura numai 10 ani?..
.
- Am inteles, de la conducerea Sindicatului, ca domnul Ioan Onisei - care continua sa ia decizii, desi nu mai este secretar de stat in MCC, ci membru al Consiliului National al Audiovizualului - nu considera cinematografele institutii de cultura. Asadar, cinematografia nu mai e a saptea arta.

- Bine, e punctul dansului de vedere. Adevarul e ca, pana la urma, cinematografia e o industrie, dar o industrie care nu are tinta la productie, distributie si exploatare sali e o industrie handicapata.

- Ministerul a demis, de doua zile, Consiliul de Administratie al "RomaniaFilm". Care e situatia?

- Da, a fost demis tot Consiliul, si urmeaza sa fie numit altul, al carui presedinte, din cate stiu, voi fi tot eu, ca director general. Urmatorul pas, cat se poate de rapid, va fi mandatarea reprezentantilor Ministerului Culturii in noul Consiliu catre ministru sa propuna eliberarea mea din functie. Cam asta este procedura. Cred ca voi ramane pana cand, pe baza mandatului dat de domnul ministru, reprezentantii MCC in Consiliu vor propune destituirea sau eliberarea mea din functie. Ramane de vazut.

- Stiti, deci, ca veti fi demis.

- Asa cum evolueaza lucrurile de atata vreme, este clar ca, odata ce domnul secretar de stat Ioan Onisei a anuntat demiterea mea inca din luna noiembrie 2006, e greu sa cred ca se va-ntampla altfel. Pentru ca este o demitere anuntata, cum e cronica unei morti anuntate", care nu mai trebuie decat sa fie si legalizata, sa zic asa.

- Deci domnul Onisei are ceva personal cu dumneavoastra?

- Toata aceasta problema a privatizarii "RomaniaFilm" s-a transformat, de fapt, din pacate si fara voia mea, intr-o lupta personala si o reglare de conturi intre domnul Onisei si mine. Ma rog, nu se poate spune o reglare de conturi, pentru ca e o lupta putin inegala, de la director general la secretar de stat.

- Presupunand ca veti ramane, totusi, director, ce intentionati sa faceti pentru a schimba actuala stare de lucruri?

- Daca nu raman, intentionez sa atac in justitie decizia de eliberare din functie sau de demitere, iar daca raman, lucrurile vor fi destul de complicat de monitorizat, pentru ca, repet, prin actuala hotarare de Guvern, RADEF "RomaniaFilm" se indreapta spre o catastrofa. De fapt, spre un faliment dorit, probabil asteptat de anumite persoane. Este greu de schimbat ceva, pentru ca nu exista vointa politica din partea ministrului si a Guvernului si, in conditiile acestea, eu, ca director, nu ma pot opune privatizarii, ci ar trebui s-o pun in practica. Or, tocmai asta spun, ca punerea ei in practica nu va duce decat la disparitia cinematografelor din mai toate orasele, unde nici nu vor fi inlocuite vreodata cu sali multiplex.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.